Efectele epidemiei CoVid-19 asupra fondurilor de pensii private

Fondurile de pensii private reprezintă o oglindă fidelă a evoluției economice, a pieței muncii dar și a piețelor financiare pe care investesc banii economisiți de români.

Ca urmare a șocului puternic suferit de piețele financiare, fondurile de pensii private din România se confruntă cu o depreciere temporară  a valorii activelor administrate.

Depreciere de 6,7% pentru Pilonul II

Pe primele trei luni ale acestui an, această depreciere este în medie de -6,7% pentru fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România. Această evoluție este cauzată în principal de scăderile pe care le-au înregistrat piețele financiare globale. Bursa de Valori de la București a scăzut cu 24% pentru aceeași perioadă, bursele din Marea Britanie și Germania cu 25%, iar bursa din  Franța cu 26%.

Totuși, nu se poate vorbi de „pierderi” propriu-zise în ceea ce privește evoluția actuală a banilor din Pilonul II, ci de „deprecieri” temporare de active.

Viitorii pensionari nu sunt afectați de aceste scăderi conjuncturale, iar puținii participanți care ies la pensie în această perioadă din Pilonul II sunt protejați de mecanismul garanției absolute (nivelul total al pensiei nu poate fi mai mic decât valoarea contribuțiilor minus comisioanele legale) și de performanțele investiționale trecute ale fondurilor de pensii.

Rezultatele investiționale ale tuturor fondurilor de pensii private rămân în continuare pozitive dacă le privim pe un orizont de timp relevant, astfel: +1,3% în ultimul an (martie 2019 – martie 2020); medie anuală de +2,2% în ultimii 3 ani ; medie anuală de 3% în ultimii 5 ani și medie anuală de 5,6% în ultimii 10 ani.

Cel mai recent exemplu de revenire îl avem chiar în anul 2019, când performanța medie a fondurilor de pe Pilonul II de pensii a fost de 11,8% după cea de doar 1% în 2018, cauzată de efectele nefaste ale OUG 114/2018.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Românii au comandat anul trecut 365 de burgeri pe oră prin platforma Tazz

În 2024, preparatul preferat al românilor a fost burgerul, care a fost comandat, în medie, de 365 ori pe...

Startup-ul românesc Examin atrage o finanțare pre-seed de 200.000 euro

Examin, un startup românesc specializat în automatizarea și analiza video cu ajutorul Inteligenței Artificiale, a atras o finanțare pre-seed...