EFdeN va eprezenta România la competiția mondială a caselor sustenabile

  • EFdeN se numără printre echipele selectate pentru ediția din 2021 a Solar Decathlon Europe, Wuppertal, Germania 
  • EFdeN este una dintre cele 18 echipe din 11 țări: România, Germania, Franța, Spania, Olanda, Thailanda, Taiwan, Danemarca, Cehia, Suedia și Ungaria.
  • Echipa din România va intra în competiție cu un nou proiect de casă solară pe care-l va dezvolta în următorii 2 ani
  • EFdeN este, astfel, singura echipă din România care se califică la trei ediții Solar Decathlon:  Versailles (2014), Dubai (2018), Wuppertal (2021)

Echipele calificate în competiția din 2021 au fost selectate de un juriu internațional, pe baza unor propuneri de proiecte dezvoltate în a doua parte a anului 2019. Fiecare propunere înscrisă în competiție a avut de acoperit mai multe teme: concept; plan de management; strategie de finanțare și integrarea în curricula universitară.

„Prin performanța EFdeN, România dovedește că se numără printre puținele țări din lume care sunt capabile să gândească, proiecteze și să realizeze locuințe sustenabile la cele mai exigente standarde internaționale. Greul abia acum începe, dar EFdeN a demonstrat deja în trecut maturitate și multă ambiție, iar rezultatele din edițiile anterioare la care am participat au fost remarcabile”, a declarat Mihai Zecheru, Responsabil SDE2021, EFdeN

Cum va arăta Solar Decathlon Europe 2021

Competiția Solar Decathlon Europe 2021 este prima care are o temă urbană dedicată și se concentrează pe găsirea de soluții la problemele orașelor moderne.

Scopul principal al competiției este revitalizarea și modernizarea clădirilor existente, prin transformarea acestora în spații eficiente energetic și sustenabile.

Orașele sunt mari consumatori de resurse, mai exact sunt responsabile de 75% din consumul de energie și 80% din emisiile de CO2 la nivel global. Optimizarea acestora reprezintă un obiectiv foarte important, în contextul schimbărilor climatice, la nivel european și nu numai.

Competiția se va desfășura în august – septembrie 2021, la Wuppertal, Germania, unde echipa de studenți români va concura alături de alte 17 echipe din 10 țări, din Europa și Asia. În timpul competiției, echipele vor avea 10 zile la dispoziție să construiască, pe situl din Wuppertal, prototipurile de case solare pe care le vor dezvolta până atunci.

Până atunci, fiecare echipă are la dispoziție 18 luni ca să proiecteze, să finanțeze, să construiască și testeze prototipul de casă în țara de origine, apoi să dezasambleze casa și să o transporte la Wuppertal, unde o va reconstrui și testa în timpul competiției propriu-zise.

Confortul interior, performanța energetică și funcționarea casei sunt probele la care prototipurile vor fi monitorizate, pe lângă evaluarea realizată de 7 jurii internaționale, pe teme ca arhitectura, inginerie și integrarea energiilor regenerabile, viabilitatea pe piață, sustenabilitatea, dar și soluțiile de mobilitate urbană propuse, inovațiile realizate în toate domeniile, educație, integrare în curricula universitară și comunicare.

Ce este Solar Decathlon

Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2002 în Statele Unite ale Americii.

În 2012, PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediția Madrid). În 2014, echipa EFdeN a participat pentru prima dată la Solar Decathlon, la ediția de la Versailles, cu casa „EFdeN 4C”, care a devenit între timp primul Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort din România.

În 2018, la ediția din Dubai, proiectul EFdeN Signature s-a clasat pe locul 4 în clasamentul general al competiției, câștigând de asemenea locul 1 la Comunicare, locul 2 la Inginerie și Construcții, locul 2 la Condiții de Confort și locul 3 la Sustenabilitate. EFdeN Signature este în proces de reconstruire în București, alături de prima casă EFdeN, iar procesul de reconstrucție va fi finalizat în 2020.

- Publicitate -

Prețurile apartamentelor au crescut și în luna aprilie. Au fost realizate 15.000 de tranzacții

În luna aprilie a acestui an, prețurile apartamentelor de vânzare au înregistrat o creștere de 14% comparativ cu luna...

Mai mulți vizitatori și vânzări mai mari pentru chiriașii NEPI Rockcastle

Vânzările chiriașilor centrelor comerciale NEPI Rockcastle, excluzând hypermaketurile, au fost cu 10,5% mai mari primul trimestru din 2024 față...