După primul trimestru, managerii români văd un an cu creștere economică

Încrederea managerilor în economia românească a crescut în primul trimestru din 2021, iar perspectiva evoluției acesteia în următoarele luni este mai bună.

Mai mult, doar 17% dintre manageri consideră că PIB-ul va scădea (în comparație cu 46% în Q4 2020), conform rezultatelor Confidex Q1 2021 publicate de Impetum Group.

Pe de altă parte companiile încep să se confrunte cu alte provocări precum creșterea costurilor de producție, creșterea nivelului inflației și retenția de personal.

Chiar dacă, mai putini manageri cred că șomajul va crește (36% vs 54%), mai mulți declară că inflația va crește (74% vs 58%).

În consecință, peste 60% dintre manageri susțin că vor regândi strategia companiei, prioritizând investițiile în inovare și digitalizare.

Scade preocuparea managerilor pentru creșterea vânzărilor (-12%) și crește cea pentru retenția de personal (+5%). Managerii își doresc sprijinul băncilor în ceea ce privește accesul la creditare și reducerea dobânzilor.

Cresc costurile de producție

25% dintre manageri încep să resimtă presiunea creșterii costurilor de producție și 36 % menționează scăderea vânzărilor ca principala preocupare a companiei.

Alți 33% indică lipsa forței de muncă.

Mai puțini manageri resimt lipsa predictibilității ca o problemă acută (12% vs 21% în Q4 2020) în schimb a crescut nevoia de ajutor din partea statului (13% vs 7%).

Starea de spirit în sectoarele economice

Se îmbunătățește starea de spirit a managerilor din Industrie, Agricultură și Servicii. În Comerț, valorile sunt similare cu cele din trimestrul anterior.

Managerii din Comerț și Servicii au reușit să îi depășească pe cei din domenii precum Agricultura, Industrie sau Construcții, iar cei din HORECA sunt în continuare la cea mai redusă medie (-3.95).

Managerii din HORECA și Transporturi sau cei din companii cu o cifră de afaceri mică sunt cei mai pesimiști. Pe de altă parte, managerii din Servicii sau cei ai companiilor mari sunt cei mai optimiști.

Revenirea din criză

Managerii văd în continuare o criză în V, cu revenirea în 2 viteze, dar prelungirea pandemiei va crește durata revenirii, comparativ cu previziunile CONFIDEX anterioare.

În 2021 pare că vom recupera circa jumătate din scăderea din 2020, urmând ca la mijlocul lui 2022 să revenim la situația de dinainte de pandemie.

Durata estimată a redresării economiilor globale și europene rămâne estimată la circa 2 ani. Cea a economiei naționale s-a redus cu 3 luni, de la 31 la 28 de luni.

Redresarea companiilor locale e preconizată să se producă în aproximativ 1 an şi jumătate. Companiile mari văd o redresare proprie cu circa 4 luni mai accelerată față estimările companiilor medii și mici.

- Publicitate -

Piața criptomonedelor, scădere puternică a capitalizării totale în august

În august 2024, piața criptomonedelor a resimțit o scădere cu 13,1% a capitalizării bursiere totale, influențată de preocupările macroeconomice...

Prima locație Berăria H din provincie, la Iași. Compania a achiziționat și restaurantul Shorley

Berăria H a câștigat licitația pentru terenul fostei fabrici de țigarete din Iași, cu o suprafață de peste 30.000...