Inițiat de Asociația Origini Maramureș, Drumul Maramureșului are ca scop promovarea regiunii, dar mai ales a locuitorilor săi.
Este un traseu de lungă distanță, de tip circuit, cu peste 40 de trasee recomandate a fi parcurse la pas sau cu bicicleta.
700 kilometri de drum sunt deja marcați în tot județul Maramureș, iar până la finalul anului 2022 traseul va fi extins până la 1.000 kilometri.
Ce oferă Drumul Maramureșului
Un traseu marcat și pregătit pentru drumeție, în care călătorii au prilejul de a descoperi Maramureșul Creativ, Cultural, Sălbatic, Spiritual sau Tradițional.
Pentru a veni în ajutorul călătorului, fondatorii au împărțit traseul în trasee de o zi sau jumătate de zi, de la 7-8 kilometri până la 30 kilometri lungime.
Acestea conectează cele mai importante obiective de vizitat din Maramureș, precum Centrul Vechi din Baia Mare, Lacul Albastru din Baia Sprie, Lacul Sărat din Ocna Șugatag, Satul Breb.
Nu lipsesc Memorialul Durerii Sighetu Marmației, Mănăstirea Bârsana, Mocănița din Vișeu de Sus, Parcul Natural Munții Rodnei, Parcul Natural Munții Maramureșului și Defileul Lăpușului.
Pe parcursul traseelor, călătorii pot vizita și diverși artizani locali, de la meșteri ceramiști, olari, până la sculptorul crucilor vesele de la cimitirul Săpânța sau artiști de măști tradiționale.
De asemenea, turiștii pot experimenta și o mulțime de activități precum plimbări cu caiacul sau hidrobicicleta pe Lacul Firiza, băi în apă sărată la Ocna Șugatag, cursuri de echitație, sporturi de iarnă, zboruri în tandem cu parapanta sau cu avion de mici dimeniuni.
Mai mult, turiștii pot experimenta o zi în gospodăriile maramureșenilor, cum ar fi prepararea mâncării tradiționale, mulsul vacilor, adunatul ouălor, plimbarea călare sau cu tractorul.