Doar cinci proiecte de birouri livrate în București de la începutul anului

La finalul trimestrului al treilea din 2022, stocul de birouri moderne din București a ajuns la 3,30 milioane mp, fiind livrate doar 5 proiecte în primele nouă luni ale acestui an. Până la sfârșitul anului în curs, se estimează că doar un alt proiect va fi finalizat, conform datelor CBRE.

Numărul limitat de livrări este consecința unui mixt de factori, printre care contextul restrictiv al autorizațiilor, creșterea costurilor și efectele pandemiei în piața de construcții.

Cu 31.500 mp, Sema Offices II Londra & Oslo, dezvoltate de River Development, este cel mai mare din cele cinci proiecte de birouri finalizate în București în primele nouă luni ale anului 2022. Cea de-a doua fază a AFI Tech Park (24.500 mp) este a doua și în top.

Urmează clădirea Tandem (21.000 mp), dezvoltată de Forte, proiectul Expo – Faza 1 (21.000 mp) dezvoltată de Atenor și H Tudor Arghezi (6.500 mp), dezvoltată de Hagag.

Până la sfârșitul anului se va adăuga stocului modern încă o clădire de birouri: a doua fază a proiectului ONE Cotroceni dezvoltată de ONE United cu un GLA de 34.500 mp.

Prognoza pentru anul viitor este pozitivă: încă 94.000 mp în cinci clădiri, acum în diferite faze de construcție, vor majora stocul modern al Capitalei la 3,43 mil. mp.

Activitatea totală de închiriere a însumat în trimestrul al treilea al anului curent 73.300 mp, cu 5% mai puțin față de același trimestru al anului precedent. Companiile din sectorul Computers & Hi-Tech continuă să domine tranzacțiile de închiriere cu 40% din suprafața închiriată.

În al treilea trimestru, chiria medie s-a menținut la 19,00 euro/mp/lună, în timp ce chiriile efective nete continuă să beneficieze de flexibilitatea proprietarilor atunci când se negociază termenele de închiriere și pachetele de beneficii.

CITEȘTE ȘI: AFI Europe achiziționează patru proiecte de birouri ale NEPI Rockcastle

- Publicitate -

Extreme weather sends breakfast food prices soaring by 55% in a year

The cost of commodities that make up a typical breakfast has soared 55% in a single year, led by...

Prețurile alimentelor pentru micul dejun au crescut cu 55% într-un singur an

Costul produselor de bază care alcătuiesc un mic dejun tipic s-a majorat cu 55% într-un singur an, în urma...