Doar 41% dintre părinții care muncesc în străinătate s-ar întoarce definitiv în țară

Foarte mulți dintre părinții plecați la muncă în străinătate nu intenționează să se întoarcă definitiv în România (41%), arată o analiză Salvați Copiii.

În același timp 38% au o astfel de intenție, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens.

Dintre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de  întoarcere definitivă în țară, cel mai frecvent invocat ține de piața muncii (locuri de muncă, condiții de salarizare)- 39%.

Urmează îmbunătățirea sistemului de sănătate (24%) și de ameliorare a climatului social general/vieții politice (20%).

Eventualele îmbunătățiri ale infrastructurii sau ale sistemului de educație par a avea o greutate mai redusă în influențarea deciziei părinților de a se întoarce definitiv în România.

Perspectiva unei mutări definitive în străinătate, alături de părintele/părinții plecați, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eșantion.

Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferența fiind reprezentată de situațiile în care părinții nu au luat încă o decizie în acest sens.

Mai puțin de jumătate dintre părinții plecați la muncă se întorc de sărbători acasă

Mai puțin de jumătate dintre copiii rămași singuri în țară (41%) se vor bucura de sărbători petrecute împreună cu părinții plecați la muncă în străinătate.

În același timp, banii primiți de la părintele/părinții plecați merg către alimente – 71% din cazuri, urmată de educație (rechizite, meditații, transport etc) – 60% din eșantion.

În top se află și cheltuielile locative (chirie, utilități, rate pentru achiziția sau construcția locuinței) – 51%.

Nevoile legate de sănătate (medicamente, controale medicale, tratament sau terapii) au fost indicate de 39% dintre respondenți.

Cheltuielile care țin de accesul copiilor la recreere și activități de timp liber (jucării, tabere/excursii, hobby-uri, activități sportive, culturale sau artistice) apar în cazul a 22% dintre copii.

De asemenea, 26% dintre răspunsuri indică faptul că banii primiți sunt cheltuiți pentru alte destinații asociate nevoilor copilului.

În 1 din 10 cazuri, sumele primite de la părinții plecați merg și spre alte destinații, neasociate nevoilor copiilor.

- Publicitate -

Ultimele

Românii sunt mai puțin interesați să cumpere locuințe și se orientează spre închiriere

Ponderea celor care plănuiesc să achiziționeze o locuință în următoarele 12 luni a scăzut cu 8%, de la 45%...