De la începutul pandemiei, în Europa, intenția de a cheltui a scăzut cu 15% în 2020 față de anul anterior, arată o analiză Cetelem.
Bulgarii, cehii și românii manifestă o prudență similară în acest sens, însă cea mai mare scădere este înregistrată în rândul italienilor. Intenția lor de a cheltui mai mult anul acesta a scăzut cu 40%.
Deși consumul a fost afectat negativ, intenția de a economisi a crescut cu 3 puncte procentuale la nivelul Europei.
Peste jumătate dintre europeni afirmă acest lucru (54%), cu 69% dintre românii chestionați exprimându-și această intenție.
Însă cea mai mare creștere înspre economisire de la un an la altul se observă tot în rândul italienilor (creștere cu 11%, până la 51%), urmați de englezi (creștere cu 6%, până la 63%).
În ceea ce privește puterea lor de cumpărare, 46% dintre europeni sunt de părere că aceasta a rămas stabilă, o creștere cu 2% față de anul trecut.
În același timp, se observă o creștere cu 5 puncte procentuale (37%) a celor care spun că puterea lor de cumpărare a scăzut în ultimul an.
În ceea ce îi privește pe români, percepția că aceasta s-a deteriorat este printre cele mai ridicate din Europa. Doar 21% dintre români declară că puterea lor de cumpărare a crescut în ultimul an.
Referitor la părerea despre situația generală din țara lor, trendul este în unanimitate unul negativ, în toate cele 15 state participante la studiu.
Este cel mai scăzut scor din anul 2015 până în prezent (4.7 puncte media la nivelul Europei în 2021).
Românii rămân, ca și anul anterior, printre cei mai pesimiști europeni, valorizând cu doar 4.2 puncte din 10 situația pe plan local.