All the European investment, retail, real estate, office and industry news in English language

luni | 19 octombrie | 2020

Doar 2% dintre români sunt negaționiști anti-mască

În ciuda dezbaterilor și protestelor anti-mască, vizibile în mass-media în ultima perioadă, un studiu IZI data arată că doar 2% dintre românii din mediul urban declară că sunt împotriva purtării măștii și refuză să o poarte (negaționiști).

Procentul crește până la 20% când vine vorba de conformiști, cei care nu sunt de acord și totusi o poartă.

Un număr semnificativ de români intră în segmentul responsabililor, 7 din 10 dintre românii din mediul urban sunt de acord cu purtarea măștii și pun în practică măsura de protecție.

O a patra categorie care s-a evidențiat în studiu este reprezentată de neglijenți (12%) care nu poartă mereu masca, dar sunt de acord cu aceasta.

Infografic IZI data

Ce diferențe există în educația celor care poartă mască?

- PUBLICITATE -

Nu s-au remarcat diferențe de vârste între segmente, însă responsabilii sunt mai „educați” decât ceilalți, adică 51% dintre cei responsabili au facultate sau studii postuniversitare, comparativ cu doar 34% dintre conformiști.

85% dintre negaționiști au studii medii sau inferioare, cu mențiunea prudenței în interpretarea datelor deoarece eșantionul este redus.

Bucureștenii sunt responsabili când vine vorba de purtarea măștii

În ceea ce privește diferențele regionale, se remarcă faptul că doar 6% dintre bucureșteni sunt neglijenți – cei mai mulți dintre cei care sunt de acord cu masca dar nu o poartă tot timpul sunt din Moldova (16%) și Muntenia (14%).

Trei sferturi dintre bucureșteni sunt responsabili cu privire la purtarea măștii și se declară de acord cu aceasta.  

Conformiștii se regăsesc mai frecvent în rândul părinților, observăm că 7 din 10 conformiști au copii în timp ce doar 5 din 10 responsabili au copii.

- PUBLICITATE -