Doar 10% dintre români au obținut online informații de la instituțiile publice

România stă cel mai prost în Uniunea Europeană când vine vorba despre accesul cetățenilor la informații, online, din partea instituțiilor publice.

Astfel, anul trecut, doar 10% dintre români au accesat site-urile instituțiilor publice pentru informații, cu 9% mai puțin ca italienii și bulgarii, următorii din top.

În 2020, cele mai mari ponderi de persoane care au folosit site-urile web ale instituțiilor publice pentru a obține informații au fost înregistrate în Danemarca (89%), Finlanda (85%), Olanda (81%) și Suedia (79%).

Mai mult, 47% dintre persoanele din UE cu vârsta de 16-74 ani au obținut informații de pe site-urile autorităților publice. Procentul a crescut substanțial față de 2008 (33%).

Persoanele cu vârste între 25 și 34 ani (59%) au fost cele care au ccesat cel mai mult site-urile instituțiilor publice, urmate îndeaproape de cele cu vârste cuprinse între 35 și 44 ani (56%).

Interesant este că, la nivelul UE, mai mult de un sfert (26%) dintre cetățenii cu vârste cuprinse între 65 și 74 ani au folosit site-urile guvernamentale pentru a obține informații.

- publicitate -

trebuie să citești