Dicționarul termenilor bancari: descoperă ce sunt și cum te ajută

Lumea bancară pare uneori greu de înțeles, prin prisma termenilor care descriu anumite acțiuni și servicii. Chiar dacă nu te lovești în fiecare zi de ei, este important să le cunoști înțelesul, pentru a ști de ce ai nevoie și ce se întâmplă cu banii tăi. Astfel, îți prezentăm un scurt dicționar al termenilor bancari care te pot ajuta la un moment dat.

DAE – dobânda anuală efectivă

Dobânda anuală efectivă reprezintă costul total al unui credit și include toate sumele care trebuie achitate în derularea creditului, cum ar fi:

  • suma împrumutată inițial;
  • dobânda;
  • comisioanele acordate/de analiză;
  • comisioanele de administrare.

Calculul dobânzii anuale efective este exprimat în procent anual și în fiecare an face echivalența între suma actuală a tuturor angajamentelor, rambursări și cheltuieli prezente sau viitoare. DAE se poate schimba în funcție de modificările nivelului ratei anuale a dobânzii.

Cont ESCROW

Contul ESCROW se referă la un serviciu prin care se garantează îndeplinirea obligațiunilor în baza unui contract încheiat între două părți. Pot beneficia de un cont ESCROW atât persoanele fizice, cât și cele juridice.

Tranzacțiile care se pot face printr-un astfel de cont sunt următoarele:

  • tranzacții imobiliare;
  • vânzare – cumpărare mașini;
  • servicii de consultanță cu plată în baza unui comision de succes;
  • transferul proprietății web sau aL unor programe informatice complexe etc.

Debitare directă

Debitarea directă este un serviciu care presupune plata automată a unor anumite sume dintr-un cont curent. Aceasta se poate face conform unui acord încheiat în prealabil între consumator și bancă. Practic, prin acest serviciu împuternicești o instituție financiară să facă plățile din contul tău în contul furnizorilor, pe baza facturilor emise pe numele tău.

EMV

EMV este abrevierea termenilor Europay, MasterCard și Visa, fiind un standard de securitate, dar și o tehnologie de plată conectată la cipul cardului de credit. EMV sponsorizează, la nivel global, standardele internaționale pentru tranzacțiile internaționale electronice.

Plățile EMV sunt sigure și, fiind considerate tranzacții bancare cu cardul, taxele sunt percepute ca atare. Se mai referă și la specificațiile tehnice, scopul fiind asigurarea compatibilității pe plan global a cardurilor cu cip.

Instituție acceptată

Aceasta este o instituție de credit sau financiară nebancară care oferă comercianților servicii de acceptare de plată a cardurilor, în baza unui contract încheiat cu comerciantul acceptat. Alte servicii care se mai pot efectua sunt cele de eliberare numerar la ghișeele proprii sau în rețeaua proprie de terminale.

Gradul de îndatorare

Gradul de îndatorare se referă la cât de mult datorezi unei instituții financiare bancare sau nebancare. Îndatorarea apare atunci când cineva solicită o ipotecă sau o nouă finanțare. Astfel spus, acest grad de îndatorare este raportul dintre totalul ratelor lunare aferente creditelor contractate și venitul disponibil, exprimat sub formă procentuală.

Descoperit de cont

Descoperitul de cont sau overdraftul, cum mai este numit, se referă la o linie de credit pe care o bancă o acordă pe un card de debit. Astfel, deținătorul are acces la un împrumut care se reînnoiește permanent, în limita unui plafon stabilit de bancă. Pentru a putea beneficia de acest serviciu, este nevoie de acceptul angajatorului, care trebuie să încheie un protocol cu banca și să vireze salariile angajaților pe cardurile de credit.

Linia de credit

Linia de credit reprezintă acordul oferit de bancă pentru a putea împrumuta o sumă maximă de bani, pe o perioadă stabilită inițial. Odată ce rambursezi suma împrumutată, aceasta va fi din nou disponibilă pentru împrumut.

Linia de credit poate fi accesată prin intermediul unui card și este foarte utilă dacă te gândești să îți deschizi o afacere.

Aceștia sunt unii dintre termenii bancari pe care nu îi întâlnești foarte des, dar odată ce vei apela la un serviciu de acest fel, trebuie să știi cum funcționează și care sunt formalitățile pe care să le îndeplinești.

- Publicitate -

Românii au comandat anul trecut 365 de burgeri pe oră prin platforma Tazz

În 2024, preparatul preferat al românilor a fost burgerul, care a fost comandat, în medie, de 365 ori pe...

Startup-ul românesc Examin atrage o finanțare pre-seed de 200.000 euro

Examin, un startup românesc specializat în automatizarea și analiza video cu ajutorul Inteligenței Artificiale, a atras o finanțare pre-seed...