Deputații europeni solicită un răspuns mai unitar al UE în criza Covid-19

  • 687 de deputaţi au participat la primul vot din cadrul plenarei speciale pentru măsurile de urgență împotriva COVID-19
  • Deputații au solicitat consolidarea solidarității între statele membre pentru a face față provocărilor
  • Măsurile pe termen lung ale UE trebuie să diminueze impactul economic și să susțină creșterea investițiilor în cercetare

Deputaţii au susținut în plen necesitatea unei solidarități europene puternice pentru a spriji cetățenii.

Înainte de un vot crucial în regim de urgență asupra primului set de măsuri propuse de Comisie pentru a ajuta statele membre să combată pandemia într-un mod eficient și coordonat, deputații au solicitat țărilor UE să colaboreze și să mențină frontierele interne deschise pentru a permite livrarea echipamentelor medicale și a mărfurilor.

Datorită procedurilor speciale instituite, toți deputații au putut să voteze de la distanță: 687 de europarlamentari au participat la primul vot pentru a aproba procedura de urgență.

În deschiderea dezbaterii, președintele David Sassoli a reafirmat că Parlamentul nu va înceta să lucreze, în ciuda pandemiei. „Acesta este singurul mod în care putem fi în serviciul oamenilor, al comunităților noastre și al personalului medical care se sacrifică în spitalele noastre din Europa”, a spus președintele. „Parlamentul va continua să își îndeplinească rolul său democratic”, a adăugat el.

Subliniind necesitatea unei acțiuni comune și a păstrării pieței unice, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat: „Când am avut nevoie de un spirit toţi pentru unul, mulți au dat un răspuns de tipul doar pentru mine. Dar lucrurile se îmbunătățesc acum. Libera circulație a mărfurilor și serviciilor este singura modalitate de a aproviziona acele regiuni care au nevoie. A pune bariere între noi pur și simplu nu are sens! Cetățenii Europei își vor aminti deciziile și acțiunile noastre de astăzi.”

Esteban González Pons (PPE, ES) a declarat: „Avem nevoie de Europa care iese pe balconul său în fiecare seară pentru a aplauda personalul medical”. El a făcut un apel similar celui al președintei Comisiei și a solicitat ca resursele să fie canalizate către asistența medicală locală și ca libera circulație a echipamentelor medicale și a bunurilor să fie garantată. El a cerut menținerea sistemelor politice, investițiilor în cercetare și solidarității între liderii europeni al căror „spirit european cedează”.

„Deciziile de astăzi nu sunt decât un prim pas”, a declarat Javier Moreno Sánchez (S&D, ES), subliniind necesitatea de a propune, de asemenea, măsuri precum un plan Marshall al UE, finanțat de un nou instrument financiar comun european, și un fond european pentru șomaj, pentru a atenua consecințele economice și sociale ale crizei COVID-19.

Nicolas Bay (ID, FR) a criticat răspunsul UE „Avem o provocare mare și sunteți absenți. Comisia Europeană i-a pus pe europeni în pericol. UE nu este nici măcar capabilă să coordoneze măsurile luate de statele membre. Criza COVID- 19 este un cui, poate ultimul, în sicriul unei birocrații incapabile”, a spus el.

- Publicitate -

Hipermarketul Auchan Târgu Mureș Sud devine ATAC Hiper Discount

Hipermarketul Auchan Târgu Mureș Sud, situat pe bulevardul 1 Decembrie 1918, devine ATAC Hiper Discount by Auchan. Unitatea comercializează...

Salteaua perfectă pentru un somn odihnitor

Somnul este o parte esențială a unei vieți armonioase din toate punctele de vedere. O rutină de odihnă corespunzătoare...