De la 1 ianuarie se pot cumpăra locuințe cu TVA 5%, aproape fără limite

De la 1 ianuarie 2019, au fost eliminate mai multe condiții pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% la vânzarea-cumpărarea de locuințe.

Această măsură poate să dea încă un imbold sectorului rezidențial, consideră Adrian Teampău, Partener Asociat, Divizia Impozite indirecte, EY RomâniaLucian Vițelaru, Coordonator drept imobiliar Radu și Asociații SPRL.

Următoarele două condiții au fost eliminate din Codul Fiscal:

  • limitarea suprafeței de teren pe care este construită locuința (până la 31.12.2018 fiind de 250 mp), astfel încât acum suprafața de teren pe care este construită locuința poate fi oricât de mare
  • limitarea numărului de locuințe achiziționate cu cotă de TVA de 5% (până la 31.12.2018 se putea achiziționa doar una de către o persoană fizică).

Așadar, de la 1 ianuarie 2019, singurele condiții pentru aplicarea cotei de 5% TVA pentru locuințe sunt următoarele: suprafața utilă a locuinței să nu depășească 120 mp, valoarea totală a locuinței și a terenului pe care este construită să nu depășească 450.000 lei, iar în momentul vânzării locuința să poată fi locuită ca atare.

- Publicitate -

Ultimele

Un nou retailer polonez intră pe piața românească. Wittchen deschide în Parklake

Retailerul polonez de articole premium din piele, Wittchen, va deschide primul magazin din România în centrul comercial ParkLake din...