De ce SPF-ul este esențial pentru pielea ta: sfaturi și produse recomandate

Dacă vrem să ne bucurăm de o piele sănătoasă și protejată, este vital să înțelegem importanța SPF-ului pentru pielea noastră. SPF-ul sau factorul de protecție solară este unul dintre cei mai importanți pași în rutina noastră de îngrijire a pielii. De ce este atât de esențial SPF-ul pentru pielea ta? Descoperă în continuare câteva sfaturi și recomandări utile privind aplicarea SPF-ului, dar și produse recomandate cu protecție solară!

Ce este SPF-ul și ce rol are în protecția pielii?

SPF se traduce prin „factor de protecție solară” (FPS) și reprezintă un metric care ne arată cât de eficient poate un produs să blocheze razele UVB, care sunt principalele responsabile pentru arsurile solare și contribuie la dezvoltarea cancerului de piele. În mod esențial, un SPF mai mare nu indică o protecție mai bună, ci mai degrabă o perioadă mai lungă de protecție. De exemplu, SPF 15 blochează 93% din razele UVB, SPF 30 blochează 97% și SPF 50 blochează 98% din aceste radiații [1].

Radiațiile UV sunt omniprezente, fiind prezente pe tot parcursul anului, indiferent de vreme sau de anotimp. Ele pot pătrunde prin nori și pot fi reflectate de zăpadă sau apă. De aceea, este important să ne protejăm pielea constant. SPF-ul acționează ca un scut, blocând sau reflectând aceste radiații, protejând astfel pielea noastră.

În plus, rolul SPF-ului nu se oprește la prevenirea arsurilor solare. Radiațiile UVA, care pot pătrunde în straturile mai adânci ale pielii, sunt responsabile pentru îmbătrânirea prematură și apariția ridurilor [1]. SPF-ul poate ajuta la blocarea acestor radiații, menținând astfel un aspect tânăr și sănătos al pielii.

Cea mai gravă amenințare a radiațiilor UV este cancerul de piele. Aceste radiații pot provoca mutații în ADN-ul celulelor pielii, ducând la formarea de celule canceroase. Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru și este expusă constant la aceste radiații. Cu toate acestea, utilizarea regulată a unui produs cu SPF poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer de piele [2].

Sfaturi pentru utilizarea corectă a SPF-ului

Protejarea pielii de radiațiile UV ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi, iar utilizarea corectă a produselor cu SPF este esențială în acest sens. Iată câteva sfaturi pentru folosirea corectă a SPF-ului!

Alege un SPF potrivit 

Optează pentru un SPF cu o valoare de cel puțin 30, care oferă o protecție bună împotriva radiațiilor UV! Dacă petreci mult timp în aer liber sau dacă ai pielea foarte deschisă, poți alege un SPF mai mare.

Aplică SPF-ul la momentul oportun 

Unul dintre cele mai importante aspecte de reținut este timpul optim de aplicare a acestor produse. SPF-ul ar trebui aplicat cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare. Acest interval de timp permite produsului să fie absorbit complet în piele, oferind astfel o protecție eficientă împotriva radiațiilor UV. 

Ai grijă la cantitatea de produs folosită 

O altă sugestie valoroasă este legată de cantitatea de produs care ar trebui folosită. Dermatologii recomandă folosirea unei cantități generoase de produs, cea mai comună regulă fiind „regula două degete” [1]. Aceasta presupune aplicarea unei dungi de cremă de dimensiunea a două degete pentru fiecare parte a corpului care urmează a fi expusă la soare. 

Reaplică SPF-ul ori de câte ori este nevoie

Este esențial de subliniat faptul că produsele cu SPF necesită reaplicare. Indiferent de nivelul de protecție, acestea nu oferă o barieră infailibilă împotriva soarelui și este recomandat să fie reaplicate la fiecare 2 ore [1]. De asemenea, reaplicarea este necesară și imediat după înot, transpirație abundentă sau ștergerea cu prosopul.

Folosește produse cu SPF în fiecare zi 

În ciuda concepției greșite, produsele cu SPF ar trebui utilizate nu numai în timpul verii, ci pe tot parcursul anului. Radiațiile UV pot afecta pielea și pot provoca daune chiar și în zilele înnorate de iarnă. Acest fapt subliniază importanța vitală a utilizării zilnice a unui produs cu SPF [3].

Produse recomandate cu SPF

Vestea bună este că există pe piață o mulțime de produse cu SPF pe care le poți include în rutina de îngrijire a pielii. Iată care sunt cele mai populare alegeri în ceea ce privește produsele cu SPF!

  • Creme cu protecție solară pentru ten – poți alege pentru o cremă hidratantă de zi care conține SPF pentru a oferi o protecție solară și hidratare în același timp. 
  • Loțiuni de corp cu SPF – poți utiliza o loțiune de corp cu SPF pentru a proteja întreaga suprafață a pielii tale împotriva radiațiilor UV.
  • Balsam de buze cu SPF – alege să-ți protejezi buzele de efectele dăunătoare ale soarelui, folosind un balsam de buze cu SPF pentru a le menține hidratate și protejate. 
  • Spray cu SPF pentru păr – pielea scalpului și părul pot fi și ele afectate de expunerea la soare. Poți opta pentru un spray cu SPF special conceput pentru a proteja părul.
  • Loțiuni cu protecție solară pentru copii – pielea sensibilă a copiilor are nevoie de un factor de protecție mare, care să ofere o protecție înaltă. Poți alege loțiuni cu SPF 50+, special formulate pentru pielea sensibilă a micuților. 

Este important de reținut că eficacitatea unui produs cu SPF depinde și de modul corect de aplicare. De asemenea, niciun produs cu SPF nu oferă o protecție 100% împotriva razelor solare, motiv pentru care este esențială și protecția fizică, prin purtarea de pălării și ochelari de soare și evitarea expunerii la soare în orele de vârf.

SPF-ul este un element esențial al unei rutine eficiente de îngrijire a pielii. Prin alegerea și utilizarea corectă a SPF-ului potrivit, îți poți proteja pielea împotriva efectelor dăunătoare ale radiațiilor UV, prevenind îmbătrânirea prematură și reducând riscul de cancer de piele. Nu uita să aplici SPF-ul în fiecare zi și să-l combini cu alte măsuri de protecție solară pentru a te bucura de o piele sănătoasă și strălucitoare pe termen lung!

Referințe

[1] “Sunscreen 101: Everything You Need to Know about SPF.” Heyday, 15 July 2020, www.heydayskincare.com/blogs/skin-deep/the-core-four-sunscreen. Accessed 14 Mar. 2024.

[2] White-Gibson, Zuri. “Sunscreen, Explained.” Healthline, Healthline Media, 3 Aug. 2022, www.healthline.com/health/sunscreen-explained. Accessed 14 Mar. 2024.

[3] Cleveland Clinic. “You Should Be Wearing Sunscreen Every Day.” Cleveland Clinic, 29 Dec. 2023, health.clevelandclinic.org/why-you-should-wear-sunscreen-every-day. Accessed 14 Mar. 2024. 

- Publicitate -

Veniturile din mineritul Bitcoin, vârf de 107 milioane de dolari într-o zi

Veniturile zilnice din mineritul Bitcoin au atins un maxim istoric de 107,7 milioane de dolari în ziua înjumătățirii recompenselor,...

Principalii dezvoltatori imobiliari au început să-și consolideze portofoliile de terenuri

Principalii dezvoltatori imobiliari din România au început să-și consolideze portofoliile de terenuri, iar 2024 se anunță un an foarte...