Atunci cand te afli in etapa de inregistrare domeniu, unul dintre cei mai importanti factori pe care trebuie sa-i iei in considerare este extensia utilizata. In general, proprietarii de website-uri prefera domeniile .com, deoarece acestea se adreseaza publicului international si pot deveni o autoritate indiferent de natura continutului postat. Totusi, extensia .org este o alternativa pe care o poti lua in calcul. Iata ce trebuie sa stii despre aceasta!
Cum a aparut extensia .org?
Extensia .org a fost creata la data de 1 Ianuarie 1983. Initial, aceasta a aparut pentru site-urile care nu se incadrau in industria comerciala, educationala sau guvernamentala. Ulterior, denumirea a ajuns pe locul 3 in clasamentul mondial, dupa extensia .net. Prima inregistrare a unui domeniu .org a fost efectuata in anul 1985 de catre Mitre Corporation, acesta fiind un centru de cercetare. De-a lungul timpul, au aparut peste 10 milioane de alte website-uri sub aceeasi forma, majoritatea fiind recunoscute ca o sursa credibila de informatii.
Pentru cine este potrivita aceasta extensie?
Denumirea .org este potrivita pentru organizatiile non-profit, culturale, religioase sau sociale. Totusi, nu exista restrictii la inregistrare. Drept urmare, domeniile acestea sunt folosite si pentru societati comerciale sau chiar pentru persoane fizice. Exista, insa, o asociere emotionala cu un nume de acelasi tip, ceea ce inseamna ca poti avea mai mult succes daca faci o astfel de inregistrare domeniu pentru cauze caritabile sau donatii. Din acelasi motiv, organizatiile mondiale precum internet.org au reusit sa isi faca mesajul inteles mai clar si sa ajunga la un numar ridicat de utilizatori.
Cum alegi o denumire .org?
Daca ai petrecut mult timp gandindu-te la infiintarea unei organizatii noi, probabil deja ai conturat o strategie cu privire la serviciile pe care le vei oferi si la publicul tinta. Totusi, alegerea numelui atunci cand te afli in etapa de inregistrare domeniu poate fi in continuare o sarcina dificila. Pentru a face lucrurile mai simple, asigura-te ca utilizezi o denumire cu impact emotional si care sa fie usor de scris. Este indicat ca acesta sa aiba cat mai putine cuvinte si sa fie usor de tinut minte.
Desi poti utiliza cuvinte uzuale, stai departe de cele tehnice, fiindca acestea sunt greu de inteles de catre vizitatorii obisnuiti. O alta varianta pe care o ai la dispozitie este sa folosesti un acronim. Aceasta alternativa necesita, insa, o linie de eticheta care sa descrie misiunea ta personala si sa ajute oamenii sa inteleaga la ce sa se astepte.
De unde sa achizitionezi un domeniu .org?
Dupa ce ai gasit numele potrivit, este necesar sa verifici daca poti efectua o inregistrare domeniu cu acesta. Acceseaza site-ul unui furnizor de hosting si introdu adresa pe care vrei sa o folosesti. Daca domeniul tau este liber, se va afisa mesajul de disponibilitate imediat dupa ce folosesti bara de cautare. Asigura-te ca beneficiezi de domain locker gratuit si de posibilitatea de a adauga subdomenii nelimitate, iar procesul de administrare are loc prin intermediul unui panou de control intuitiv.
In situatia in care iti doresti sa nu aiba nimeni acces la datele tale de inregistrare, poti achizitiona separat serviciul de protectie WHOIS. Acesta garanteaza confidentialitatea si te ajuta sa ramai anonim in fata competitorilor si a persoanelor rau intentionate!