De ce reapar varicele?

Aceasta este intrebarea care de multe ori ne framanta pe noi medicii, dar probabil intr-o mai mare masura pe pacientii nostri. Este justificata o astfel de intrebare avand in vedere faptul ca varicele reprezinta una din cele mai intalnite boli la nivel mondial afectand peste jumatate din populatia adulta. In Romania una din cinci persoane sufera de varice.

Multi stiu ca varicele este o boala cronica, de aceea unii bolnavi sunt reticenti in ceea ce priveste tratamentul varicelor, si incearca sa amane din diferite motive o consultatie, respectiv un tratament. Unii considerea ca daca boala nu deranjeaza nu trebuie sa efectueze niciun tratament, fiind incurajati de alti colegi sau prieteni sa o ignore; alti pacienti care au in familie mai multi membri cu varice o iau ca o normalitate. Din pacate acesti pacienti fac o greseala enorma, deoarece cu cat mai mult stau fara sa ia vreo atitudine privind tratamentul pentru varice cu atat boala va avansa, fiind de multe ori pentru medic destul de dificil sau chiar imposibil sa o trateze corespunzator. Nu putem da vina doar pe pacient, asadar in cazul reaparitiei varicelor, sunt situatii cand este implicata si partea medicala: in ceea ce priveste diagnosticul corect, tehnica de tratament si monitorizarea bolii.

Pentru pacient este foarte important sa i se explice pe intelesul lui ce inseamna aceasta boala, care sunt factorii care o favorizeaza, care este fizio-patologia bolii, care sunt la ora actuala optiunile de tratament si nu in ultimul rand monitorizarea si profilaxia reaparitiei varicelor. La Provivamed tratam eficient varicele, fiind un centru medical specializat in operatie laser varice cluj.

Venele sunt vasele care colecteaza sangele din periferie bogat in bioxid de carbon si il transporta spre plamani unde este filtrat; practic sensul circulatiei sangelui de la membrele inferioare este de jos in sus contra gravitatiei. Ca si pompa la propulsia sangelui venos participa musculatura scheletica, iar la membrele inferioare este musculatura gambiera, activata prin flexia si extensia labei piciorului. De aceea este foarte important mersul pe jos in profilaxia varicelor deoarece ajuta la circulatie . Datorita unor valve unidirectionale dispuse etajat in interiorul venelor, nu se va produce caderea libera a sangelui. In varice aceste valve sunt distruse iar sangele va cadea printre valve, producand reflux , cresterea presiunii intravenoase cu dilatatia venelor in timp.

Varice – boala a venelor caracterizata prin inversarea circulatiei sanguine si a distrugerii sistemului valvular, cu aparitia refluxului venos si a dilatatiilor varicoase. Astfel apar si acele simptome de presiune sau greutate in gambe, fiind primele manifestari in varice, ulterior apare si edemul, tulburarile trofice tegumentare iar ulcerul varicos este stadiul final de evolutie a varicelor. Ca si factori care influenteaza evolutia bolii ar fi factori interni ce tin de materialul genetic, si factori externi ce tin de stilul de viata sau unele obiceiuri. Factorii genetici nu pot fi influentati, deoarece cu ei ne nastem, nu se mosteneste boala in sine, dar se mostenesc elementele ce sustin integritatea peretelui venos si a valvelor. Intervin factorii externi printre care se enumera, sedentarismul, munca zilnica in picioare, ridicatul greutatilor, obezitatea, sarcina, expunerea timp indelungat la caldura.

Medicul care va efectua tratamentul varicelor trebuie sa cunoasca tehnicile de tratament actuale si sa detina  cunostinte de baza in examinarea ecografica vasculara. Deoarece cel mai frecvent diagnosticul si tratamentul este indicat in urma unei ecografii corect efectuate. Alt aspect al ecografiei este posibilitatea de a efectua unele tehnici de baza in tratamentul varicelor ca scleroterapia sub ghidaj ecografic sau tehnicile de ablatie termica endoluminala, care nu se pot efectua fara ecografie. Odata efectuat, tratamentul varicelor, indiferent de tehnica, pacientul va trebui sa respecte niste indicatii , si ce este foarte important sa fie urmarit, adica sa se efectueze ecografii de control periodic in functie de indicatia medicului. La fel ar trebui sa se evite acei factori care pot favoriza reaparitia bolii, de exemplu daca s-a efectuat un tratament interventional pentru varice la un pacient care are profesia de bucatar, acest pacient va purta in continuare ciorapul elastic, deoarece el va lucra in continuare in picioare si intr-un mediu cald, doi factori externi importanti in patologia varicelor. Daca s-a tratat varicele la o pacienta care in urmatoarea perioada a ramas insarcinata, este obligatoriu sa se efectueze o ecografie venoasa de control la 6 luni dupa nastere, chiar daca nu prezinta niciun simptom.

In concluzie, in profilaxia bolii varicoase trebuie sa fie o colaborare intre medic-pacient, unde medicul va recomanda acele indicatii specifice in functie de particularitatea cazului, iar pacientul va respecta cu strictete aceste recomandari pentru a se obtine rezultate optime. Si nu in ultimul rand este important controlul ecografic periodic  pentru a monitoriza boala, varicele fiind o boala cronica.

Sanatatea ta este prioritatea noastra.

CLINICA PROVIVAMED  

Dr. Mironescu Vitalii

- Publicitate -

Aproape o treime dintre cei care călătoresc cu autocarul sunt nemulțumiți de autogări

Aproape o treime dintre cei care călătoresc cu autocarul sunt nemulțumiți de calitatea autogărilor, considerându-le nesigure, arată un sondaj...

1 din 7 români consideră că deșeurile de plastic din natură au devenit o problemă majoră

Deșeurile din plastic aruncate în natură – în păduri, ape sau pe marginea drumului – sunt considerate una dintre...