De ce multi dintre utilizatori inca prefera Windows 10 ca sistem de operare

La aproape 9 ani de la debutul său, Microsoft a anunțat ziua de 14 octombrie 2025 ca fiind data finală a asistenței tehnice pentru cel mai popular sistem de operare la momentul de față: Windows 10.

În ciuda promisiunilor de inovare și performanță îmbunătățită sugerate de dezvoltatori la lansarea Windows 11, majoritatea utilizatorilor Microsoft încă preferă licenta pentru windows 10. Așadar, toate eforturile Microsoft de a îndruma utilizatorii către noua versiune nu par să aibă succes.

Totuși, ce stă la baza preferințelor utilizatorilor pentru sistemul de operare Windows 10? Descoperă în articolul de față motivele pentru care sistemul de operare rămâne opțiunea ideală pentru utilizatori.

Clasamentul versiunilor de Windows nu sufera prea multe schimbari la inceput de 2024

Primul trimestru al anului arată o statistică sugestivă: Windows 10 este preferat într-un procent răsunător: 67.23%, conform StatCounter. Astfel, sistemul de operare rămâne un lider detașat în fața Windows 11, care deține doar 28.18% în procentele popularității. Clasamentul realizat în luna februarie nu arată prea multe schimbări în comparație cu lunile anterioare, Windows 11 suferind încă o lipsă majoră de adoptare, chiar și în ciuda îmbunătățirilor aduse.

Conform opiniilor utilizatorilor, multiple motive justifică fidelitatea acestora pentru alegerea de licente windows 10, printre care stabilitatea și familiaritatea sunt factorii cei mai adesea menționați.

Stabilitatea oferita de Windows 10 de-a lungul timpului ramane un motiv principal in reticenta utilizatorilor de a trece la urmatoarea versiune

Fiind caracterizat de funcționalități care s-au demonstrat a fi eficiente și pe gustul tuturor, Windows 10 rămâne varianta cu cel mai mare grad de fidelitate în rândul utilizatorilor.

Printre factorii care întăresc stabilitatea oferită de versiunea 10 a licenței Windows, enumerăm:

  • Maturitatea sistemului de operare datorată anilor de rafinări și remedieri ale eventualelor erori;
  • Asistența tehnică și actualizările lunare ale securității;
  • Compatibilitate largă cu diverse software și hardware existente;
  • Predictibilitatea actualizărilor și un ciclu de viață eficient;
  • Interfața prietenoasă care încurajează sentimentul de familiaritate în rândul utilizatorilor.

În mod evident, și performanța Windows 10 a dus la creșterea gradului de loialitate. Sistemul de operare a fost optimizat în mod strategic pentru a rula pe diverse dispozitive, de la tablete până la pc-uri de ultimă generație. Astfel, acesta susține experiența îmbunătățită și fluidă a utilizatorilor.

Din rapoartele realizate până acum, feedback-ul utilizatorilor sugerează că pentru a tranzita către Windows 11 cu licenta, cei de la Microsoft ar trebui să implementeze schimbări mult mai semnificative care să justifice upgrade-ul.

Desi Microsoft spera ca toti utilizatorii sa treaca la Windows 11, acest proces ramane inca unul lent, sub asteptarile companiei

Unul dintre motivele principale pentru care procesul de tranziție de la Windows 10 la 11 rămâne încă lent ține de faptul că noul soft are anumite cerințe de configurare și stocare ce necesită un efort în plus din partea utilizatorilor.

Mai mult, inconvenientul provocat de incompatibilitatea sistemului de operare cu anumite categorii de hardware și software este un pretext suficient care să îngreuneze decizia de a alege următoarea variantă de licență.

Cu toate acestea, dezvoltatorii Microsoft au integrat funcționalități noi, precum Snap Layouts și Snap Groups, dar și un design mai dinamic, minimalist și fluid pentru a încuraja trecerea la Windows 11. Astfel, dacă utilizatorii vor alege într-un final să adopte noua variantă, experiența lor va fi fără îndoială una interactivă.

Având în vedere toate informațiile prezentate în articolul de față, rămâne clară o idee: Windows 11 încă mai are de lucrat la fidelizarea utilizatorilor.

Chiar dacă beneficiile sistemului de operare sunt relevante, în special în cazul persoanelor atente la detalii, aversiunea față de schimbare specifică oamenilor îngreunează tranziția de la familiaritatea și stabilitatea oferită de Windows 10.

- Publicitate -

Mediaposte Hit Mail a investit 1,5 milioane de euro într-un depozit mai mare

Mediaposte Hit Mail a investit 1,5 milioane de euro într-un nou depozit destinat serviciilor de fulfillment pentru e-commerce, dar...

București, contribuție în scădere la PIB-ul național. S-a atins minimul ultimului deceniu!

București are o contribuție în scădere la formarea PIB-ului la nivel național, ajungând la 29,4% în anul 2023 (minimul...