De ce apar ridurile și ce soluții există împotriva acestora

Trecerea timpului își lasă amprenta asupra pielii noastre odată cu apariția acelor mici cute și adâncituri – vorbim, bineînțeles, despre mult temutele riduri. La început sub forma unor mici linii fine, ridurile încep să devină din ce în ce mai vizibile odată cu înaintarea în vârstă. Multe persoane se tem de venirea momentului îmbătrânirii tenului lor, dar, din fericire, există moduri în care acestea pot fi tratate, iar apariția lor poate fi prevenită și întârziată. 

De ce apar ridurile?

Ridurile sunt, în primul rând, o consecință a îmbătrânirii. Odată cu trecerea timpului, corpul începe să producă din ce în ce mai puțin colagen și, drept consecință, pielea începe să devină mai puțin elastică și se deshidratează mai ușor. Astfel, ea își pierde din volum și revine mai greu la forma inițială, caz în care apar ridurile.

Totuși, există și alți factori care accelerează formarea acestora. Factorii de mediu, în special expunerea la radiațiile nocive ale soarelui, sunt principalii responsabili. Aceste radiații pătrund în straturile mai profunde ale pielii și produc deteriorarea celulară, astfel cauzând îmbătrânirea prematură. Și expunerea la poluanți sau la alte substanțe nocive, precum cele prezente în fumul de țigară, pot fi de vină. Putem menționa și stilul de viață dezechilibrat, dar și o anumită predispoziție moștenită către apariția prematură a ridurilor.

Nu în ultimul rând, trebuie să vorbim și despre mișcările repetate ale mușchilor feței. Atunci când zâmbești și te încrunți, se formează temporar niște cute pe față, care se adâncesc treptat și ajung să fie vizibile chiar și când mușchii se află în repaus. De aici vine și numele ridurilor de expresie, apărute în regiunea ochilor, frunții și a gurii din cauza expresiilor faciale.

Importanța îngrijirii corecte a pielii

Respectarea unei rutine dedicate de îngrijire este esențială pentru sănătatea pielii și păstrarea aspectului tânăr. Această rutină zilnică, realizată de două ori pe zi, ar trebui să conțină două etape obligatorii, la care se mai pot adăuga alți pași de îngrijire, după nevoi. Curățarea este esențială pentru a îndepărta impuritățile și excesul de sebum acumulate în timpul zilei și al nopții, urmate de o hidratare corespunzătoare, indiferent de tipul de ten. Nu ezita să incluzi și ingrediente antirid în funcție de nevoile specifice ale tenului tău.

Ocazional, poți apela și la exfoliere. Aceasta are rolul de a curăța în profunzime tenul și de a îndepărta straturile de celule moarte, ajutând la netezirea tenului și la împrospătarea sa. Atenție, însă, exfolierea ar trebui realizată săptămânal, nu zilnic, și dacă ai tenul foarte sensibil și predispus la iritații, este recomandat să o eviți, deoarece unele ingrediente pot fi prea agresive. 

Soluții profesionale împotriva ridurilor

Dacă ridurile și-au făcut deja apariția și produsele de îngrijire nu oferă rezultatele dorite, poți apela la un chirurg estetician pentru a urma diferite tratamente speciale. O soluție poate fi reprezentată de injecțiile cu toxina botulinică, cunoscută și sub numele de botox. Această substanță acționează prin relaxarea mușchilor faciali și reducerea contracțiilor, fapt care contribuie la păstrarea unui aspect cât mai neted al pielii și la reducerea ridurilor.

O altă soluție des utilizată și recomandată de către specialiști poate consta într-un tratament cu acid hialuronic pentru ridurile de la nivelul feței. Acidul hialuronic are efect de umplere și are rolul de a reda volumul pielii. Astfel, pielea devine mai netedă, iar ridurile din regiunea facială pot fi estompate.

În cazurile în care ridurile sunt mai profunde, medicul poate recomanda și intervenții mai complexe, precum liftingul chirurgical. Pentru a afla ce fel de procedură este potrivită în cazul tău, mergi la un control la un specialist, iar acesta îți va face recomandări speciale în funcție de nevoile tale.

Cum poți preveni ridurile?

Apariția ridurilor poate fi întârziată ținând sub control factorii care contribuie la formarea acestor pliuri ale pielii. În primul rând, o regulă foarte importantă este utilizarea protecției solare în fiecare zi. Chiar dacă vremea este mai rece sau înnorată, radiațiile ultraviolete sunt prezente în permanență, dar la o intensitate mai mică. Așadar, produsele de protecție solară trebuie aplicate întotdeauna înainte de a te expune razelor solare. De asemenea, va trebui să acorzi o atenție specială îngrijirii pielii, dar și să încerci să eviți expunerea la alți factori nocivi, renunțând la fumat.

Ridurile sunt un fenomen natural care apar odată cu înaintarea în vârstă și sunt influențate de factori precum genetica, expunerea la soare și stilul de viață. Cu toate acestea, îngrijirea corectă a pielii și soluțiile profesionale pot contribui semnificativ la reducerea și prevenirea lor. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos și utilizarea produselor adecvate, poți obține o piele frumoasă și tânără pentru mai mult timp.

Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.

Chirurgie plastica si estetica

Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare

www.cosmedica.ro

https://www.instagram.com/clinica.cosmedica/

- Publicitate -

Românii au comandat cu livrare la locație peste 10.000 de burgeri pe zi în 2023

Cu o creștere de peste 15% față de 2022, burgerii rămân în topul preferințelor culinare comandate de români cu...

The first full autonomous PENNY store in the world is open in Bucharest

PENNY opened on May 29, 2024, in Bucharest, the first full autonomous store in its network, where articles are...