De câți bani ai nevoie ca să călătorești în România? Dar în străinătate?

Specialiștii momondo.ro au studiat costurile de bază pentru un concediu în 50 cele mai populare destinații și au făcut o clasificare a celor mai scumpe și mai ieftine țări în comparație cu România.

Dacă ne gândim la un coș de cumpărături din vacanță ca la un indicator relativ care prezintă investiția financiară pentru bunuri și servicii necesare, consumate de obicei în concediu, atunci ne referim la costul unor produse alimentare, al transportului, al mâncării și băuturii consumate în cafenele și restaurante la destinație. „Conform datelor momondo, 28% dintre călătorii români preferă să facă economii la mesele și gustările din timpul vacanței și 18% la transport după ce au ajuns la destinație. Comparând bugetul de care avem nevoie pentru a acoperi aceste cheltuieli în diferite țări putem implicit vedea care este bugetul necesar pentru o călătorie în România față de cel pentru o călătorie în străinătate pentru aceleași servicii. Această perspectivă ne ajută să planificăm mai bine o călătorie în țară sau în străinătate și, totodată, să nu renunțăm la confort sau la plăcerile de moment din vacanță”, spune Mircea Giurcă, reprezentantul momondo în România.

Top 5 destinații scumpe și ieftine pentru călătorii

Rezultatele analizei arată că bugetul aproximativ pentru acoperirea acestor cheltuieli de bază în vacanța în România este puțin peste 200 de lei. Comparativ cu această sumă, cea mai scumpă țară pentru călătorii români a devenit Islanda, unde costul pentru aceleași produse este de patru ori mai mare. Pe lista primelor cinci cele mai scumpe destinații se numără Elveția, țările scandinave și Luxemburg.

Țările cele mai convenabile ca preț sunt Ucraina, India și Tunisia. În funcție de distanța pe care fiecare în parte este dispus să o parcurgă și de interesul față de o cultură diferită sau mai degrabă similară, toate aceste trei destinații permit relaxare și descoperirea culturii locale la costuri asemănătoare, cu aproape 36% mai mici decât în România.

Costul cumpărăturilor în cele mai populare destinații de vacanță

Printre destinațiile populare anul acesta în rândul românilor, cele mai atractive costuri de cumpărături sunt în India și în Egipt, unde este posibil să cheltuiți cu 36%, respectiv 34% mai puțin decât în România pentru bunuri și servicii similare. În același timp, prețurile din țările învecinate cu România, precum Polonia, Cehia, Turcia, corespund pe deplin celor din țară. Pentru cei care vor să plece pe un continent îndepărtat, Mexic este destinația a căror costuri de bază se apropie de cele din România (chiar cu -3% mai mici).

Din top 10 destinații căutate de către români în 2017, costul minim pentru cumpărături este în Thailanda și Portugalia, iar cel maxim în Marea Britanie și Franța. În același timp, țările care presupun costuri ridicate, dar în continuare populare în rândul călătorilor români sunt Italia, Statele Unite ale Americii și Germania, totodată Spania și Grecia, acestea având costuri asemănătoare.

TOP 10 destinații populare în 2017Costul unui coș de vacanță (RON)Diferența față de costurile din România (%)
Romania206,44 RON
Italia468,6 RON127%
Spania338,74 RON64%
Grecia336,2 RON63%
Marea Britanie489,56 RON137%
Germania423,92 RON105%
Portugalia283,4 RON37%
SUA437,14 RON112%
Thailanda253,39 RON23%
Franța489,56 RON137%

Diferențe pentru anumite categorii de bunuri și servicii

Analizând categorii individuale putem observa modul în care prețurile pentru bunuri și servicii folosite în mod obișnuit diferă pentru turiștii din România și din străinătate. De exemplu, costul unui prânz într-un restaurant românesc ieftin este de aproximativ 20 de lei, în timp ce în Elveția, Norvegia și Islanda e aproape de patru ori mai mult. Pe de altă parte, prânzul cel mai accesibil ca preț este oferit în Sri Lanka și în Vietnam.

Prețul unui cappuccino în România este asemănător cu cel din Italia, berea locală la 0,5 litri are același cost cu cea din Egipt, iar o sticlă de vin obișnuit are un cost similar cu cel din Cehia. Pentru călătorii români, un preț semnificativ mai mic pentru un litru de benzină se găsește în Egipt și Emiratele Arabe Unite, iar pentru o cursă cu taxiul – în Egipt și în India.

„Pentru cei care se întreabă dacă e mai avantajos să petreacă un concediu în țară sau în străinătate, întrebarea rămâne una deschisă pentru răspunsuri multiple pentru că depinde de mai mulți factori și, mai ales, de ce caută fiecare. E important să știm că, pe lângă costurile de zbor și de cazare, cheltuielile care vin la pachet cu o astfel de călătorie fac parte din bugetul pentru vacanța aleasă. Poate fi vorba de obiceiuri zilnice sau de dorințe spontane, cum ar fi o cafea sau un pahar cu vin, prânzul în oraș sau un drum cu taxiul. Țările latine, în special Italia, Spania și Portugalia atrag constant turiști din România, atât prin istoria și cultura familiare și fascinante pentru mai multe categorii de vârstă, cât și prin nenumărate oferte de călătorie accesibile ca preț. Cu toate acestea, cheltuielile la fața locului pot ajunge și de două ori mai mari față de un concediu petrecut în România. Pe de altă parte, destinații din Africa și Asia, precum Sri Lanka, Maroc, India sau Egipt pun la dispoziție servicii de bază care pot ajunge cu 36% mai ieftin decât cele din țară. De aceea, în ceea ce privește planificarea călătoriei, comparațiile de acest tip sunt utile pentru a găsi varianta cea mai potrivită între bugetul personal și costurile necesare înainte și în timpul unei vacanțe cât mai plăcute”, adaugă Mircea Giurcă.

- Publicitate -

Aproape de 200.000 de investitori pe piața de capital din România

Numărul investitorilor pe piața de capital autohtonă a continuat să crească și a ajuns la 191.743 la finalul primului...

TAROM vinde bilete de avion la prețuri speciale, începând de la 125 euro

În perioada 14-16 iunie 2024 compania aeriană TAROM dă startul unei oferte cu tarife începând de la 125 euro...