De cate tipuri sunt margelele?

Margelele reprezinta unul dintre cele mai utilizate instrumente de catre artizani. Acestea se regasesc in bijuterii si accesorii hand-made, fiind foarte apreciate, chiar si atunci cand nu sunt pretioase.

Daca iti doresti sa creezi tot felul de bijuterii interesante, poti gasi o multime de modele de margele online. Vei descoperi cu uimire ca exista o multime de materiale din care sunt facute aceste mici accesorii si ca sunt obtinute prin mai multe tehnici, care mai de care mai interesante.

Care sunt materialele din care sunt facute margelele?

In principiu, ai de ales intre doua variante de margele:

1. Cele naturale. Acestea sunt folosite inca din cele mai vechi timpuri si sunt realizate din oase, cochilii, lemne, corali, perle, chihlimbar, pietre pretioase si semipretioase, etc;

2. Cele sintetice. Sunt margele obtinute din ceramica, aliaje, sticla sau plastic.

Margelele naturale sunt, de regula, mai apreciate si mai valoroase, insa cele sintetice ofera o varietate mult mai mare de forme si de culori.  Poti descoperi margele cu forme exclusiv geometrice sau variante sub forme inedite: inimioare, sageti, butoaie, ramuri, etc.

Care sunt tehnicile prin care sunt obtinute margelele?

De-a lungul timpului au fost dezvoltate mai multe tehnici interesante prin care se obtin aceste mici accesorii:

  • Presarea sticlei. Este una dintre cele mai folosite tehnici si implica topirea sticlei de o singura culoare si turnarea ei in mulaje si matrice. Majoritatea margelelor de pe piata ( din sticla sau din plastic) sunt obtinute in felul acesta;
  • Lustruirea la foc. Este o solutie prin care sunt obtinute margelele fatetate. Dupa turnarea in mulaje, margelele sunt fatetate cu o piatra de polizor si sunt iintroduse intr-un cuptor;
  • Lampworking. Este procedeul prin care sticla este arsa cu ajutorul unei lampi alimentate cu propan, butan sau oxigen, in asa fel incat sa devina cat mai maleabila.
  • Sticla fuzionata, topita in cuptoare la temperaturi extrem de mari ( de pana la 816 grade Celsius).

Care sunt principalele scopuri pentru care sunt si au fost folosite margelele?

Astazi, principalul rol al margelelor este cel estetic. Acestea sunt prezente in bijuterii si reusesc sa accesorizeze o multime de haine. Exista si alte variante de utilizare a acestor mici bijuterii.

In lume, margelele mai sunt folosite in cadrul rugaciunilor sau pentru eliminarea stresului.

In Ghana, margelele sunt folosite sub forma de moneda. Acestea sunt realizate din sticla de meteorit iar o margea valoreaza aproximativ 15 euro.

In Siria, Liban sau Egipt, margelele sunt parte integrata a unui grup de jocuri denumite “Mancala”.

Daca vrei sa produci bijuterii sau au idei de accesorii si elemente decorative, margelele te pot ajuta foarte mult in demersul tau.

Din fericire, ai o multime de variante de unde poti alege si poti gasi online atat margele pretioase, cat si margele semipretioase sau pur si simplu realizate din sticla si ceramica.

Asigura-te ca margelele pe care le folosesti sunt de cea mai buna calitate, iar rezultatele vor fi excelente.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.