Esti liber sa faci ceea iti doresti, sa te bucuri de povestile care te intereseaza, de compania oamenilor care conteaza si, desigur, sa bei ce vrei!
De exemplu, unul dintre cele mai populare vinuri spumante, prosecco, era considerat o bautura destinata sexului frumos. Totusi, in momentul de fata, oricine se poate bucura de un pahar din vinul de origine italiana. In plus, exista diferite sortimente, motiv pentru care iti este mult mai usor sa descoperi care este varianta care ti se potriveste.
In cele ce urmeaza, specialistii magazinului online BeiCeVrei iti vor oferi cateva informatii esentiale despre prosecco, cel mai cunoscut vin spumant din lume!
Cum se obtine?
Spre deosebire de sampanie, pentru a obtine acest vin spumant, este necesara dubla fermentare in cisterne de otel inoxidabil. Cunoscuta sub denumirea de Charmat, aceasta metoda este mult mai rapida si mai ieftina decat cea Champenoise, prin care se obtine sampania.
Teoretic, vinul spumant poate fi produs doar in regiunile Veneto si Friuli-Venezia din nord-vestul Italiei. Cu toate acestea, mai multe tari din lume produc propria versiune de prosecco – de exemplu, vinul alb spumant din Spania este cunoscut sub denumirea de Cava. Singura regula care trebuie respectata este ca soiul de struguri Glera sa fie folosit in proportie de minimum 85%.
Cate tipuri exista?
Inainte de a afla care este raspunsul la aceasta intrebare, trebuie sa stii ca exista mai multe criterii dupa care poti determina tipul de bautura pe care il consumi. In continuare, vei descoperi care este deosebirea dintre diferite sortimente in functie de presiunea din sticla, de nivelul de zahar, precum si de originea vinului spumant ales.
Dupa presiunea din sticla
In general, presiunea acestui vin este dubla fata de cea din bere si reprezinta doar jumatate din cea dintr-o sticla de sampanie. Mai exact, este vorba de 3 atmosfere, iar bauturile pot fi impartite dupa cum urmeaza:
- Spumante – Un tip de vin acidulat, unde perlajul spumant creeaza o spuma bogata;
- Frizzante – Mult mai putin acidulat, acesta este denumit si „semi-spumant”;
- Tranquilo – Aceasta versiune iti ofera o versiune linistita, fara bule.
Dupa nivelul de zahăr
- Brut – varianta aceasta aduna sub 12 grame de zahar per litru;
- Extra Dry – unul dintre cele mai populare sortimente contine intre 12 si 17 grame de zahar rezidual per litru;
- Dry – prezinta intre 17 si 32 de grame de zahar per litru.
Dupa regiunea de provenienta
- D.O.C. este cel mai popular sortiment, pe care il vei descoperi in majoritatea magazinelor;
- Conegliano Valdobbiadene Superiore D.O.C.G. este un tip de prosecco deosebit de concentrat, obtinut din strugurii din regiunea dintre Valdobbiadene si Conegliano;
- Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive D.O.C.G. este denumirea utilizata pentru bauturile provenite exclusiv din podgoriile din regiunea italiana Veneto;
- Colli Asolani D.O.C.G. reprezinta un vin spumant premium, extrem de sofisticat, care provine dintr-o mica regiune italiana. Eticheta nu include denumirea de prosecco, ci doar pe cea de Colli Asolani;
- poate fi produs intr-o regiune de 100 de hectare, situata in vestul zonei Valdobbiadene. Despre un astfel de sortiment clasic se spune ca ar fi cea mai savuroasa varianta a acestei bauturi alcoolice.
Acum ca ai descoperit mai multe despre unul dintre cele mai iubite vinuri din intreaga lume, nu mai ramane decat sa comanzi sortimentul dorit si sa te relaxezi alaturi de bautura ta preferata!