,,Tot ce este ieftin, în final va deveni cel mai scump.” Cum te ferești de țepele cu asigurări RCA

”Tot ce este ieftin, în final va deveni cel mai scump.” Aceasta este deviza după care ar trebui să se ghideze toți șoferii care trebuie să încheie o poliță de răspundere civilă auto (RCA).

Scandalurile legate de neregulile descoperite de autorități pe piața asigurărilor auto se țin lanț de multă vreme în România, iar câteva falimente notabile în ultimii ani au dus la perturbări în piață, care au generat scumpiri ale polițelor auto obligatorii. În aceste condiții, oamenii sunt tentați să caute cea mai ieftină asigurare RCA, din dorința de a mai salva niște bani.

Specialiștii în brokeraj pe piața de asigurări sunt de părere, însă, că o asigurare foarte ieftină s-ar putea să se dovedească mai scumpă în final, de aceea șoferii trebuie să fie foarte atenți ce polițe RCA cumpără și de la cine, pentru a nu avea probleme în cazul unui incident în trafic.

”Termenul ieftin în asigurări nu ar trebui să existe, pentru că asigurarea trebuie să reflecte nevoia clientului de a transfera un risc către asigurator, contra unui cost care trebuie să fie calculate corect, astfel încât să fie despăgubit în cazul apariției acelui risc. 

În general, asigurările ieftine sunt doar niște hârtii fără valoare, ele nefiind în concordanță cu profilul de risc al clientului, ci mai degrabă doar cu acoperirea la nivel mental a unui risc și nu în realitate. Adică, dacă plătești ‘ieftin’ în loc de ‘corect’, primești ‘mai nimic’ în caz de despăgubire. Cu alte cuvinte, tot ce este ieftin în final va deveni cel mai scump”, spune Răzvan Rusu, fondator Leader Team Broker de Asigurări.

Așadar, pe o piață care abundă de oferte de asigurări RCA dintre cele mai variate ca preț, cum știm că brokerul sau asiguratorul de la care am cumpărat polița este de bună credință și nu vom avea probleme ulterior?

Cum să nu te lași păcălit la achiziția asigurării RCA

Asigurările RCA se vând la orice colț de stradă, tocmai de aceea trebuie să fii atent la o serie de detalii atunci când vrei să cumperi o poliță. În primul rând, trebuie să te asiguri că cel de la care cumperi RCA-ul este autorizat să facă asta. De aceea, trebuie să aibă la vedere autorizația de funcționare, precum și documentul care certifică faptul că este atestat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Totodată, după încheierea asigurării, șoferul trebuie să primească polița RCA, vigneta, Cartea Verde și chitanța care atestă plata. De asemenea, trebuie verificat pe loc dacă toate datele de pe asigurare sunt corecte: perioada de valabilitate a asigurării, limitele maxime de asigurare, prima de asigurare, clasa bonus malus, datele tehnice ale mașinii și țările în care asigurarea este valabilă.

La cinci zile de la încheierea asigurării, valabilitatea poliței poate fi verificată în baza de date AIDA (fostă CEDAM), care este în prezent administrată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România. Pe lângă valabilitatea poliței, în baza AIDA se poate verifica și societatea care a emis asigurarea.

Dar pentru a avea siguranța că achiziționează o asigurare RCA reală și care se potrivește nevoilor pe care le are, recomandarea este ca fiecare șofer să apeleze la un broker de asigurări, care poate găsi cea mai bună ofertă din piață.

O asigurare obligatorie RCA oferită de Leader Team Broker poate acoperi următoarele situații: avarii cauzate altor vehicule participante la trafic, deces sau vătămări corporale grave care necesită spitalizare sau eventuale distrugeri de bunuri.

Avantajul pe care îl oferă Leader Team Broker de Asigurări este consultanță în caz de daună și asistență la deschiderea dosarului de daună. Totodată, departamentul de daune intervine în discuțiile cu lichidatorii de daună de la societățile de asigurări atunci când despăgubirile nu sunt calculate corect. Așadar, în cazul unui incident în trafic, asiguratul trebuie să apeleze la departamentul de daune, care îl va asista pe tot parcursul stabilirii și plății daunei.

Un alt avantaj este acela că Leader Team oferă posibilitatea de a face o simulare online, astfel încât să poată fi găsită varianta de preț cea mai avantajoasă, iar polița poate fi obținută în urma unei discuții telefonice. Consultanța oferită de experții Leader Team este gratuită.

- Publicitate -

Veniturile din mineritul Bitcoin, vârf de 107 milioane de dolari într-o zi

Veniturile zilnice din mineritul Bitcoin au atins un maxim istoric de 107,7 milioane de dolari în ziua înjumătățirii recompenselor,...

Principalii dezvoltatori imobiliari au început să-și consolideze portofoliile de terenuri

Principalii dezvoltatori imobiliari din România au început să-și consolideze portofoliile de terenuri, iar 2024 se anunță un an foarte...