Cum sunt prețurile pe litoralul românesc față de litoralul bulgăresc în 2022

Aproape toate prețurile la cazare, plajă și parcare din Bulgaria sunt sub cele practicate în stațiunile de pe litoralul românesc

Consultanții Travel Planner au realizat un sondaj în rândurile propriilor turiști, iar principala concluzie este că românii aleg litoralul bulgăresc datorită proximității față de România, serviciilor all inclusive și pentru prețurile mult mai avantajoase.

Pentru simularea unor prețuri, Travel Planner a ales perioada 15-21 august (de luni până duminică – 6 nopți de cazare) pentru doi adulți și un copil cu vârsta de 4 ani. 

Prețurile exemplificate au fost simulate la mijlocul lunii iulie, nu au un caracter static și sunt informative, așadar acestea pot suferi modificări, chiar și de la o zi la alta.

Astfel, la Sunny Beach, prețurile la un hotel de 4 stele cu regim de cazare all inclusive sau ultra all inclusive, pentru perioada menționată mai sus, încep de la 561 euro și se termină la 1.309 euro, în funcție de hotel.

În Nisipurile de Aur, prețurile pentru perioada menționată mai sus, pentru un hotel de 4 stele, încep de la 548 euro și ajung până la 1.404 euro.

În Albena, cea mai apropiată stațiune mare a vecinilor bulgari de granița cu România, prețurile pentru perioada menționată mai sus pornesc de la 789 euro și ajung la 1.635 euro, toate variantele de hoteluri fiind cu regim de cazare all inclusive sau ultra all inclusive.

În Obzor prețurile pornesc de la 740 euro și ajung la 1.819 euro la hoteluri de 4 stele cu all inclusive, pentru aceleași date și număr de persoane.

În final, la Balchik, prețurile pornesc de la 823 euro și ajung la 1.347 euro, la hoteluri de 4 stele, tot cu regim de cazare all inclusive. 

Pe litoralul românesc, la Mamaia, prețurile la un hotel de 4 stele cu mic dejun inclus, pentru perioada de mai sus, încep de la 577 euro și se termină la peste 2.000 euro, desigur, în funcție de notorietatea hotelului ales.

În Eforie Nord, prețurile pentru aceeași perioadă și număr de turiști menționate mai sus pornesc de la 600 euro și ajung până la 2.000 euro la un hotel de 4 stele cu mic dejun inclus, iar la Neptun, prețurile pornesc de la 450 euro și ajung chiar și la 1.300 euro la hoteluri de 3 stele, cu mic dejun inclus. 

În Vama Veche se prețurile încep cu 350 euro și ajung până la 750 euro, la proprietăți de 3 și 4 stele (cele mai multe pensiuni/vile, nu hoteluri), dar nu toate cu mic dejun inclus. 

Prețuri la plajă 2022, litoral România vs litoral Bulgaria

În ceea ce privește prețurile la plajă, în Mamaia Nord unii turiști au plătit în luna iulie pe un șezlong simplu 30 de lei în timpul săptămânii și 40 de lei în weekend.

Alții au plătit în zone mai pretențios amenajate pe un pat-leagăn cu saltea de spumă cu memorie 100 lei în timpul săptămânii și chiar și 200 lei în weekend.

La Vama Veche, pe un segment de plajă bine întreținut, un șezlong costă în sezon 50 de lei, în timp ce în Costinești sau Eforie Nord prețurile șezlongurilor pot varia între 25 și 40 lei în funcție de zi, loc și perioadă. 

Pe litoralul bulgăresc, multe hoteluri includ șezlongurile în prețul de cazare

Astfel, la Albena, dacă ești cazat în stațiune, beneficiezi de 2 șezlonguri și o umbrelă gratuite, dintre cele localizate începând cu rândul 3. Daca vrei șezlonguri mai aproape de mare, le poți închiria pentru suma de 7 leva/unitate, ceea ce înseamnă că vei da pe un șezlong în jur de 18 lei. 

La Nisipurile de Aur, un șezlong costă în jur de 10 leva, adică aproximativ 25 de lei. Pentru douășezlonguri și o umbrelă ar trebui să plătești în jur de 25 leva.

La Sunny Beach, cea mai animată stațiune de pe litoralul bulgăresc, prețurile la șezlonguri variază între 10 și 20 de leva, în funcție de zona în care alegi să stai.

Prețuri parcare 2022, litoral România vs litoral Bulgaria

Începând cu 2021, parcarea în Mamaia are un sistem diferit de taxare în ceea ce privește cele aproximativ 7.000 de locuri de parcare publice, cu plată. 

Conform noului regulament, taxa de parcare pentru zona 0 este de 4 lei/oră, ceea ce înseamnă că un turist care parchează aici este nevoit să plătească peste 90 de lei pentru 24 ore de parcare.

Dacă ești cazat la un hotel din Mamaia care nu-ți poate asigura loc de parcare chiar la cazare, e posibil să fii nevoit să parchezi în această zonă. 

Pe de altă parte, în stațiunile din sudul litoralului românesc, taxa de parcare este de 3 lei/oră și 15 lei/zi, însă recent a fost adoptat un proiect care vizează suspendarea plății acestor tarife până la sfârșitul sezonului estival. 

Parcarea în Albena este împărțită în 4 zone de culori diferite: în zona galbenă poți parca gratuit, in timp ce în zonele portocalie, albastră și verde trebuie să achiți o taxă.

În zona verde sunt cele mai mari prețuri, dat fiind faptul că este cea mai apropiată de plajă (20 leva/zi în sezon). 

Parcarea în Nisipurile de Aur are un sistem diferit de taxare: la hoteluri, tariful de parcare la exterior este între 10-15 leva/zi, însă la anumite hoteluri aceasta poate fi și de 20 leva/zi/mașină.

Există și varianta parcărilor subterane, ceva mai scumpe (între 20-30 leva/zi), dar și parcarea din stațiune, în zona albastră (în jur de 2 leva/oră, prin aplicație).

În Sunny Beach,  parcarea presupune spații mai generoase comparativ cu alte stațiuni și în general costă între 10-15 leva/zi la hoteluri, în jur de 3 leva/oră în stațiune și aproximativ 15-20 leva pentru o zi de staționare într-o parcare publică din stațiune. 

CITEȘTE ȘI: 64% dintre români preferă litoralul nostru pentru o vacanță de lux

- Publicitate -

Auchan aduce conceptul de magazin ATAC Hiper Discount și în București

Rețeaua ATAC Hiper Discount a Auchan va ajunge și în București prin inaugurarea unui magazin pe Șoseaua Chitilei, în...

Românii au comandat anul trecut 365 de burgeri pe oră prin platforma Tazz

În 2024, preparatul preferat al românilor a fost burgerul, care a fost comandat, în medie, de 365 ori pe...