Cum se montează parchetul: 6 criterii de care să ții cont

Montajul parchetului este una dintre operațiunile pe care le poți face în regie proprie, fără a fi nevoie să apelezi neapărat la echipe de meseriași montatori.

Totuși, pentru ca lucrarea să fie efectuată în mod corect, este necesar să urmezi etapele de lucru cu strictețe, pentru că în caz contrar va trebui să revii și să repari zonele deficitare.

Află care sunt aceste etape, dar și aspectele de care trebuie să ții cont, pentru ca montajul parchetului să se realizeze în mod eficient.

Stabilește bugetul pentru materiale

Pentru a monta parchetul vei avea nevoie de parchet în sine, de plinte, de mortar, de folia barieră de vapori și de folia PEE (polietilenă expandată). Va trebui să alegi parchetul atât în funcție de buget, cât și în funcție de calitatea acestuia. Poți cumpăra materialele necesare din magazine specializate, iar pentru parchet ieftin intră aici și vezi modelele care s-ar putea potrivi cel mai bine în interiorul casei tale. 

Eliberează camera de mobilier și introdu parchetul în cameră

Specialiștii recomandă ca toate piesele de mobilier și orice alt obiect să fie scos din cameră, pentru un montaj facil al parchetului. Vei avea nevoie de lumină, pentru că în funcție de aceasta vei putea observa eventualele abateri de la măsurătorile inițiale. 

De asemenea, nu vei începe montajul imediat, ci după circa 24-48 de ore. Acest interval va trebui să îl dedici acomodării parchetului cu temperatura și umiditatea din cameră, preîntâmpinând astfel situația în care parchetul s-ar putea umfla ca urmare a absorbției de umiditate, după montaj. 

Parchetul trebuie să fie lăsat desfăcut, aerisit, pentru a se putea obișnui cu temperatura și umiditatea din camera în care va fi montat.

Evaluează foarte bine substratul

Pentru un aspect final plăcut, este necesar să te asiguri că substratul este potrivit. Acest lucru înseamnă că va trebui să faci eventuale reparații acolo unde este cazul, atât în ceea ce privește fisurile, cât și în ceea ce privește planeitatea suprafețelor.

La nevoie, este recomandat să aplici o șapă în strat subțire, peste care să poți monta, pe substrat drept, parchetul. 

Măsoară și pregătește suprafața pentru montaj

Pentru a putea realiza o lucrare de calitate, va trebui să faci măsurătorile la nivelul suprafeței. Este nevoie să iei în calcul și rosturile de dilatare, pentru că altfel riști ca parchetul să se umfle. 

Pentru a evita această situație este important să măsori un minim de 1 cm de la perete, lăsând astfel suficient spațiu pentru aerisire. 

Montează parchetul în mod corect

După pregătirea substratului (reparare, izolare, montare folii), poți merge mai departe cu montajul primei bucăți de parchet. Se recomandă să începi montajul dintr-un colț al camerei sau de la perete, paralel cu direcția luminii provenite de la sursa de iluminat. 

Din aproape în aproape se montează fiecare bucată de parchet, în funcție de tipul acestuia. Parchetul laminat este cel mai ușor de montat, iar plăcile se dispun cu ușurință, datorită dimensiunilor relativ mari. 

Îmbinarea plăcilor și așezarea acestora ar trebui să se facă prin lovirea ușoară a plăcilor, folosind un ciocan de cauciuc. Nu lovi prea tare și nu forța plăcile, deoarece dacă acestea nu au fost suficient de bine aclimatizate atunci riști umflarea parchetului. 

Pasul 6. Montajul plintelor

Finalul lucrării este reprezentat de ultima placă, ce va trebui tăiată la dimensiune, dar și de montajul plintei. Aceasta va acoperi rostul de dilatare și va crea un aspect plăcut la nivelul amenajării. 

Montajul parchetului se poate face cu ușurință dacă sunt respectate aceste indicații. Citește cu atenție instrucțiunile de montaj și folosește parchet de calitate pentru a te asigura că rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor. 

- Publicitate -

Marea majoritate a criptomonedelor au o valoare mai mică de un cent

Încă din perioada de boom a pieței cripto din 2022, au fost în circulație între 8.500 și 10.000 de...

Habitat for Humanity a construit patru case în doar 4 zile și 3 ore

Între 30 septembrie și 4 octombrie 2024, peste 300 de voluntari din țară și din străinătate s-au reunit în...