La fel ca majoritatea obiectelor, bijuteriile de aur se murdăresc și capătă un aspect uzat odată cu trecerea timpului și purtările frecvente.
Pentru a nu-și pierde strălucirea și pentru a putea fi păstrate o viață întreagă, acestea trebuie îngrijite corespunzător. Întreținerea lor este relativ simplă, astfel încât oricine își poate curăța bijuteriile acasă.
Aurul este un metal care nu se oxidează, motiv pentru care se situează de secole întregi în preferințele celor mai multe persoane. Aspectul bijuteriilor confecționate din acest metal se poate modifica însă din cauza prafului, calcarului sau murdăriei.
Soluții de curățare a bijuteriilor de aur
Bijuteriile din aur pot fi curățate acasă prin câteva metode simple, pe care orice persoană ar trebui să le știe. Una dintre cele mai simple soluții de curățare a bijuteriilor de aur constă în adăugarea acestora într-un amestec de apă caldă și săpun lichid, pentru 20 de minute, după care murdăria se va îndepărta cu o cârpă moale sau cu o periuță de dinți, prin mișcări delicate.
O altă modalitate de curățare a bijuteriilor, prin care se redă strălucirea, se referă la utilizarea oțetului. Bijuteria de aur va fi introdusă într-un recipient cu oțet pentru aproximativ 30 de minute, după care va fi curățată și clătită.
Chiar și aurul înnegrit poate fi curățat. O soluție din bicarbonat de sodiu, apă caldă și sare poate fi aplicată pe bijuterie cu ajutorul unei periuțe moi. Aceasta este metoda prin care bijuteriile din aur își pot recăpăta culoarea și luciul inițiale.
Sfaturi pentru îngrijirea bijuteriilor de aur
Bijuteriile trebuie să arate bine în orice moment, să strălucească și să adauge o notă de eleganță oricărei ținute. Indiferent de locul din care sunt achiziționate, fie că e vorba de o casa de amanet sau un magazin de bijuterii, acestea atrag atenția prin aspectul strălucitor.
Pentru a le păstra într-o stare perfectă, chiar și la câțiva ani de la cumpărare, persoanele care dețin bijuterii de aur trebuie să le ferească de apă, chiar dacă aurul este un material ce nu oxidează.
De exemplu, dacă o persoană nu își dă jos bijuteriile atunci când face baie, e posibil ca acestea să acumuleze depuneri de calcar. Bijuteriile trebuie să fie ferite de substanțele chimice, cum sunt parfumurile. Niciodată nu se pulverizează parfum sau fixativ peste colierul cu pietre prețioase.
Un alt sfat util pentru îngrijirea bijuteriilor de aur este depozitarea corectă a acestora. Pentru a nu se deteriora în timp, bijuteriile trebuie curățate înainte de a fi puse la loc în cutie.
Impuritățile și murdăria nu vor face decât să accelereze deteriorarea bijuteriei și să îi distrugă luciul. Acestea pot fi păstrate în ambalajul original sau într-o cutie specială pentru bijuterii, cu suprafață delicată.
Astfel, prin îngrijirea corespunzătoare și curățarea periodică, bijuteriile din aur pot fi păstrate și purtate o viață întreagă. Fie că e vorba de cercei, inele sau coliere, acestea pot fi curățate acasă cu ajutorul unor ingrediente care se găsesc în orice bucătărie sau pot fi duse la bijutier, care se va ocupa să le restaureze prin metode profesioniste.