Cum să vinzi un apartament – Ghid pas cu pas

Te-ai gândit să-ți vinzi apartamentul, dar nu știi exact care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgi? Cu siguranță ghidul nostru îți va fi de mare ajutor.

Pentru ca totul să decurgă legal și fără probleme, este necesar să te asiguri că ai urmat câțiva pași specifici unui astfel de proces de înstrăinare a bunului imobil.

În plus, dacă vrei ca vânzarea proprietății tale să fie o decizie avantajoasă pentru tine, iată o serie de sfaturi utile!

Asigură-te că deții toată documentația necesară

Pentru ca tranzacția imobiliară să fie una de succes, înainte de orice trebuie să te asiguri că ești în posesia documentelor necesare pentru vânzarea apartamentului.

Deși situațiile nu sunt similare și nu există neapărat un tipar al grilei de acte de care ai nevoie într-un astfel de moment, există totuși anumite documente solicitate în mod curent de către notarii care gestionează tranzacția. Printre acestea se numără:

  • act care atestă dreptul de proprietate asupra apartamentului (după caz, act de donație, contract de vânzare-cumpărare, act de moștenitor etc.);
  • actul de identitate;
  • certificatul fiscal;
  • certificatul energetic;
  • planul cadastral;
  • încheierea și extrasul de carte funciară.

Evaluează obiectiv proprietatea

De multe ori suntem legați sentimental de un loc sau de un obiect, de aceea avem tendința de a-i supraestima valoarea. De aceea, cel mai indicat este să apelezi la serviciile unui evaluator imobiliar care să te ajute să stabilești un preț corect pentru apartamentul pe care vrei să îl pui în vânzare.

Valoarea reală a unui imobil depinde de mai multe criterii, cum ar fi: zona în care este amplasat acesta, suprafața și numărul camerelor, precum și de tipul compartimentării, de utilitățile existente și de îmbunătățirile care i-au fost aduse.

Creează o ofertă de vânzări pe site-urile de anunțuri

Deși poți lua legătura cu o agenție imobiliară care să te îți ofere suportul necesar pentru ca a vinde apartamentul, trebuie să știi că în general jucării din domeniu percep comisioane destul de mari.

De aceea, dacă nu ești presat de timp și dacă îți dorești să te ocupi de vânzarea apartamentului pe cont propriu ai la dispoziție o soluție foarte avantajoasă: site-urile de anunțuri gratuite. Prin intermediul acestor platforme ai posibilitatea de a crea o ofertă de vânzări fără niciun cost.

Pe de altă parte, poți opta pentru promovarea anunțurilor tale contra unor taxe modice, ajungând astfel mai ușor în contact cu potențialii clienți interesați de achiziții imobiliare.

Parcurge etapele necesare pentru încheierea tranzacției

Să presupunem că ai găsit deja cumpărătorul și că ați demarat procesul pentru încheierea tranzacției. Inițial, va fi nevoie să te prezinți la un birou notarial alături de documentele necesare enumerate mai sus.

Mai apoi, pentru ca ambele părți să se asigure că negocierea va fi respectată se impune încheierea unui precontract întocmit în două exemplare (unul pentru tine, vânzătorul și unul pentru cumpărător).

În cadrul precontractului se vor menționa detalii precum: prețul imobilului, descrierea apartamentului, contravaloarea avansului precum și condițiile care se aplică în cazul în care precontractul nu va fi respectat de către una dintre părți.

Vânzarea apartamentului este o decizie importantă succedată de o serie de etape care trebuie parcurse de către vânzător și mai apoi de către ambele părți implicate.

- Publicitate -

O bună parte din români folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal

Un procent de 40% dintre românii din mediul urban folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal, iar 28% la...

Dimitrie Pompeiu, zona de birouri cea mai căutată în primul trimestru din 2024

După primele 3 luni ale anului curent sectorul de birouri din București înregistrează o creștere în cea ce privește...