În lumea în viteză în care trăim, timpul parcă trece tot mai repede și, pe parcursul unei zile, facem tot mai puține lucruri decât ne-am dori sau decât eram obișnuiți până acum.
În asemenea situații, trebuie să ne adaptăm și să găsim soluții în așa fel încât să reușim să ducem la îndeplinire toate taskurile pe care le avem. Să mergem acasă fără gânduri legate de tot ce ar mai trebui să facem și să putem petrece cât mai mult timp făcând ceea ce ne place și alături de cei care ne sunt cei mai dragi.
Acest lucru nu poate fi ușor îndeplinit, însă, dacă nu există o anumită rigoare în ceea ce înseamnă gestionarea timpului. Rigoare cu care, până acum, poate nu am fost obișnuiți. Aceasta presupune un comportament nou care implică și delegarea sarcinilor și combaterea procrastinării.
Procesul de trecere și de adaptare la un nou stil de muncă nu este unul facil, însă acum există numeroase cursuri online, cu traineri cu experiență și care te vor ajuta să iei cele mai bune decizii pentru tine, în multe domenii.
Cum să gestionezi mai bine timpul pentru a fi mai productiv
Da, gestionarea timpului este, de cele mai multe, ori un proces care trebuie învățat și mai rar unul care ne vine natural. Dacă lucrăm de acasă, de exemplu, tendința de procrastinare este mult mai mare și mereu avem tendința de a face orice altceva decât să stăm în fața PC-ului și să ducem la bun sfârșit ceea ce avem de făcut întro zi.
Astfel, în ceea ce privește timpul, este nevoie de o bună planificare a acestuia. Iată un set de sfaturi utile:
- planifică ziua/ săptămâna/ luna. Dacă ți se pare greu să faci o planificare pe o perioadă lungă de timp, poți să începi cu fiecare zi și apoi, încet, să crești intervalul;
- pune sarcinile în ordinea în care urmează să fie făcute, prioritizându-le pe cele mai importante.
- folosește instrumente de planificare a timpului, fie că sunt digitale sau pe hârtie. Astfel, vei putea să urmărești și să-ți dai seama de ce anume a mers bine sau ce trebuie îmbunătățit.
Delegarea sarcinilor către colegi și colaboratori este un alt aspect de care trebuie să ții cont dacă îți dorești o mai bună gestiune a timpului. Știm că acest proces este unul greu de îndeplinit, însă, cu puțin exercițiu îl vei putea duce la bun sfârșit.
Încă de mici am fost învățați că trebuie să facem totul pe cont propriu, însă acest lucru mai degrabă ne pune piedici în unele momente. Astfel, este deosebit de important să învățăm să delegăm anumite sarcini altor colegi, care poate chiar se pricep mai bine decât noi la rezolvarea acestora.
Identifică sarcinile pe care nu este neapărat nevoie să le execuți chiar tu și apoi găsește colegii care au abilitățile necesare pentru a le duce la capăt. Astfel, tu va trebui doar să monitorizezi progresul acestor taskuri, lucru care îți va lua cu mult mai puțin timp decât efectuarea lor.
Procrastinarea este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă oamenii azi. Aceasta nu se aplică doar pentru sarcinile de la job, ci și pentru cele de pe lângă casă sau, în general, pentru aproape orice ar trebui să faci.
Aceasta însă poate fi învinsă urmând pașii de mai jos:
- conștientizează că pierzi timpul fără un scop anume;
- află cauzele pentru care faci acest lucru;
- aplică tehnici de motivare pentru a nu ajunge în momente în care să pierzi timpul fără folos.
Fiecare dintre noi are anumite mecanisme prin care reușește să fie mai productiv. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să fim tot mai conștienți de ele și de felul în care să le punem în practică mai ales pentru binele nostru – atât în viața profesională, cât și în viața personală.
Timpul este una dintre resursele pe care le avem la îndemână și nu le mai primim înapoi. Astfel, e bine să fim conștienți de felul în care îl petrecem pentru ca orice facem să ne aducă mai multe satisfacții decât neplăceri.