Cum să-ți dai seama că suferi de afecțiuni neurologice?

Bolile neurologice afectează sistemul nervos central (creierul și măduva spinării) și/sau periferic (celulele nervoase de la nivelul organelor și membrelor).

Există numeroase tipuri de afecțiuni neurologice cronice, afectarea neurologică fiind permanentă. Printre bolile neurologice mai des întâlnite se numără boala Parkinson, boala Alzheimer, polineuropatiile, scleroza multiplă, miastenia gravis, epilepsia. 

Deoarece nervii se găsesc peste tot în corp, bolile neurologice pot afecta mai multe sisteme din organism.

Îți poți da seama că suferi de o afecțiune neurologică pe baza unor semne și simptome, însă diagnosticul este pus doar de către medicul neurolog. Prin urmare, iată ce semne și simptome trebuie să te trimită la neurolog.  

Slăbiciune musculară

După eforturi fizice intense, este normal ca mușchii să fie slăbiți și să îți simți membrele mai grele. Totuși, dacă slăbiciunea musculară persistă, dacă apare după eforturi ușoare sau fără nicio cauză aparentă, este cazul să te programezi la medic. De asemenea, slăbiciunea musculară care afectează activități zilnice precum pieptănatul sau spălatul pe dinți poate fi semnul afectării neurologice. 

Parestezii

Paresteziile reprezintă senzații anormale la nivelul pielii, cum ar fi furnicături sau amorțeli. Uneori, aceste senzații sunt complet normale, de exemplu atunci când menții o poziție incomodă. Furnicăturile persistente sau amorțirea unui membru sau unei zone a corpului, apărute aparent fără nicio cauză, indică însă o problemă a sistemului nervos.

Lipsa senzațiilor

Lipsa parțială sau completă a senzațiilor într-o zonă a corpului sau la nivelul unui membru reprezintă un semn clar de afectare neurologică. Senzația tactilă (atingerea), senzația termică (rece/cald) și algică (durerea) pot fi afectate de o boală neurologică.

Dureri de cap

Durerile de cap sunt, de multe ori, normale, fiind puse pe seama oboselii sau stresului. Totuși, atunci când acestea persistă, sunt frecvente, au o intensitate puternică sau îți afectează activitățile de zi cu zi pot fi semnul unei boli neurologice.

Dureri musculare inexplicabile

Durerile musculare sau febra musculară puternică, care apare des și fără o cauză cunoscută (cum ar fi efort fizic intens), trebuie să te trimită la medic. Unele boli, cum ar fi scleroza multiplă, pot provoca dureri musculare. 

Probleme cu memoria

Este normal ca uneori să mai uităm lucruri. Însă dacă ți se întâmplă des să nu mai reții lucruri esențiale, este momentul să faci un control medical. De asemenea, este valabil și în cazul în care capacitățile tale intelectuale s-au diminuat.

Amețeli

Amețelile apărute frecvent nu sunt un lucru de neglijat. Deși pot apărea și în contextul anemiilor sau afecțiunilor urechii interne, acestea pot apărea și în cazul bolilor neurologice.

Modificări ale acuității vizuale

Înaintarea în vârstă sau unele afecțiuni oculare pot provoca scăderea acuității vizuale. Cu toate acestea, în cazul unor boli neurologice se poate întâmpla să apară vederea dublă, încețoșată sau pierderea completă a vederii.

Probleme de somn

Insomnia și trezirea frecventă în timpul nopții pot apărea în cazul stresului, depresiei și anxietății. Totuși, problemele cu somnul pot fi și o manifestare a unei boli neurologice.

Vorbire neclară

Vorbirea neclară apare, de obicei, din cauza alcoolului, a altor substanțe sau în condiții de oboseală. Totuși, dacă sesizezi că problemele de vorbire persistă timp îndelungat, este indicat să te prezinți la medic.

Convulsii 

Convulsiile sunt un semn clar de afectare neurologică. Acestea sunt un simptom caracteristic epilepsiei. Convulsiile se manifestă prin mișcări involuntare ale corpului și pot fi generalizate (afectează tot corpul) sau parțiale (afectează doar o parte a corpului). Acestea apar spontan și sunt asociate cu stări de confuzie sau pierderea cunoștinței. 

Tremor

După efort fizic intens poate apărea tremorul la nivelul membrelor. Atunci când tremorul apare frecvent, fără nicio cauză, este cazul să mergi la neurolog.

Greață cronică

Unele boli neurologice se asociază cu o stare frecventă de greață. De asemenea, aceasta poate fi asociată și cu lipsa poftei de mâncare. 

Dificultăți de coordonare a corpului

Problemele de coordonare a mișcărilor corpului, cum ar fi problemele la mers, problemele de echilibru sau dificultăți în efectuarea unor mișcări simple, pot anunța prezența unei afecțiuni la nivelul sistemului nervos. 

Fluctuații de greutate

Afecțiunile neurologice pot afecta și sistemul endocrin (nivelul hormonal), iar acesta, la rândul lor, influențează metabolismul. Astfel, pot apărea fluctuații de greutate inexplicabile, cum ar fi creștere sau scădere anormală în greutate.

Așadar, dacă aceste semne și simptome îți par cunoscute, programează-te la medic pentru consultație și investigații medicale, la o clinică de neurologie București. Nu este cazul să intri în panică, dar nici să neglijezi aceste manifestări. După investigații, medicul va plasa un diagnostic și va recomanda tratamentul potrivit.

- Publicitate -

8 din 10 români riscă să își piardă dinții de la vârsta de 40 ani

Parodontoza a devenit cea mai întâlnită afecțiune în România, astfel că 8 din 10 persoane care ajung în cabinetul...

Retailerul polonez HalfPrice pregătește un magazin în AFI Brașov

Retailerul polonez HalfPrice pregătește deschiderea unui magazin de două etaje în AFI Brașov. Este a treia unitate din centrele...