Accesarea unui credit poate fi o oportunitate grozavă pentru realizarea unor planuri importante, cum ar fi achiziția unei locuințe sau a unei mașini. Cu toate acestea, este esențial să abordezi această decizie cu responsabilitate și să te asiguri că poți gestiona corect plata ratei, pentru a nu te confrunta cu penalități. Descoperă în cele ce urmează cum poți face asta.
1. Analizează-ți cheltuielile lunare
Deși fiecare bancă are o limită de îndatorare în care trebuie să te încadrezi pentru a putea accesa creditul dorit, este important ca tu să ții cont și de celelalte cheltuieli lunare pe care le ai. De exemplu, chiar dacă banca îți permite să te îndatorezi în procent de 45% din venituri, dacă restul cheltuielilor ajung la 50% din venituri, atunci există riscul ca, în cazul în care intervine o situație neprevăzută, să nu poți susține toate aceste cheltuieli la timp. De aceea, este important să îți analizezi bugetul lunar pentru a obține o imagine clară asupra situației tale financiare reale.
Pentru asta, folosește-te de extrasul pe cont din ultimele 6 luni pentru a identifica toate cheltuielile. Mai apoi, imparte-le în cheltuieli esențiale, cum ar fi costurile pentru hrană, combustibil și utilități, și cheltuieli variabile, cum ar fi cele destinate divertismentului și economisirii. Vezi ce cheltuieli poți reduce astfel încât să nu-ți afecteze stilul de viață și scade totalul acestora din totalul veniturilor lunare. Diferența care îți rămâne o poți aloca practic către plata unei potențiale rate.
2. Compară opțiunile de creditare de pe piață
După ce ai stabilit o valoare estimativă a ratei pe care ți-o poți permite, următorul pas este să descoperi dacă această sumă este suficientă pentru a obține împrumutul dorit. În acest sens, poți face un calcul rata credit online, fără să te prezinți fizic în agenții.
Fiind atât de multe oferte pe piață, poți să efectuezi un astfel de calcul pe platformele mai multor instituții bancare. Totuși, iată la ce aspecte să fii atent:
- Tipul de dobândă: Există unele tipuri de credite care vin la pachet cu o dobândă variabilă, însă unele instituții bancare îți oferă și posibilitatea de a accesa un credit cu dobândă fixă în primii 5 ani și abia ulterior variabilă. Acest aspect poate influența suma totală pe care o vei avea de rambursat, așa că analizează cu atenție acest aspect.
- Condițiile de optimizare a ratei. La fel, unele instituții bancare îți oferă o rată mai avantajoasă dacă alegi să îți deschizi și un cont de salariu sau dacă optezi și pentru o asigurare de viață.
- Scadențarul. În general, atunci când accesezi un credit, ai posibilitatea de a opta pentru rate egale sau rate descrescătoare. Și acest aspect influențează valoarea totală de rambursat, deoarece are efect direct asupra DAE (dobânda anuală efectivă), implicit costul total al creditului.
3. Creează un plan de rambursare anticipată
Nu în ultimul rând, setează-ți un obiectiv de rambursare anticipată. Cu cât plătești mai mult din credit în avans, cu atât îți scad costurile aferente dobânzii, indiferent că vorbim despre cea fixă sau variabilă.
Deci, după ce ai ales o instituție bancară și îți cunoști cu aproximație rata, refă-ți bugetul lunar și vezi ce moduri de economisire identifici pentru a putea rambursa anticipat creditul.
De exemplu, dacă în primul pas de mai sus ai identificat o anumită categorie de cheltuieli pe care o poți reduce, o idee bună ar fi să îți deschizi un cont de economii în care să depui lunar o anumită sumă de bani pe care în mod normal ai fi cheltuit-o ieșind în oraș cu prietenii sau pe mâncarea de la restaurant. Banca îți oferă o dobândă lunară pentru banii depuși în contul de economii, astfel că, în timp, economiile vor crește și te vei putea folosi de dobânda primită pentru a-ți plăti mai mult din credit în avans.
În concluzie, accesarea unui credit este o responsabilitate pe termen lung, însă printr-o gestionare responsabilă, plata ratei la timp și chiar rambursarea anticipată a creditului nu ar trebui să fie un obiectiv greu de atins.