Cum să te asiguri că ai mereu resurse pentru plata ratei la credit

Un credit bancar este o responsabilitate pe termen lung, pe care ți-o asumi în momentul în care semnezi contractul. Cu toate acestea, dacă ai un credit cu dobândă variabilă, fluctuațiile economice din ultimii ani pot face ca situația să scape de sub control.

De aceea, este important să te asiguri că ai mereu banii necesari pentru plata ratelor. Astfel, eviți dobânzile penalizatoare și alte consecințe care pot apărea din cauza întârzierii plăților.

Descoperă, în cele ce urmează, 3 metode care te pot ajuta să ai mereu resursele financiare necesare pentru plata ratelor.

1.   Plătește rata imediat după încasarea salariului

Cea mai simplă metodă pe care o poți aplica, pentru a te asigura că ai bani în fiecare lună să plătești rata, este să o achiți imediat după încasarea salariului. În acest mod, rata – una dintre cele mai importante cheltuieli lunare, este achitată și nu trebuie să îți faci griji pentru luna în curs.

Totodată, este recomandat să gestionezi și celelalte cheltuieli, în funcție de importanța lor. De exemplu, poți să împarți cheltuielile în 3 categorii:

  • cheltuieli absolut necesare, cum ar fi rata, hrana, facturile pentru utilități;
  • cheltuieli variabile, precum ieșirile în oraș, costurile cu îmbrăcămintea etc.;
  • economii.

Împărțind bugetul în aceste categorii, ai o vizibilitate mai clară asupra cheltuielilor tale și poți să fii flexibil în ceea ce privește banii rămași după achitarea costurilor necesare.

În ceea ce privește banii alocați economiilor, aici poți să apelezi la un depozit bancar sau la un cont de economii. În ambele cazuri, vorbim despre instrumente financiare care te pot ajuta să îți crești economiile în timp, deoarece banca îți oferă o anumită dobândă, în funcție de suma de bani pe care o depui. În cazul depozitelor bancare, dobânda depinde și de perioada pe care alegi să îți deschizi depozitul.

În general, depozitele bancare au o dobândă mai mare, decât conturile de economii. Cu toate acestea, înainte de a face o alegere, documentează-te suficient, fie prin intermediul site-urilor instituțiilor, fie discutând cu un consultant bancar.

2.   Refinanțează creditul

Dacă ai făcut un credit cu mai mulți ani în urmă și crezi că nu poți face față ratei, ai posibilitatea de a-l refinanța. Iată ce avantaje îți poate aduce refinantarea creditului:

  • Scăderea valorii ratelor lunare. Dacă refinanțezi creditul, poți obține o rată de dobândă mai mică decât cea pe care o plătești acum. O dobândă mai mică poate duce la rate lunare mai mici și mai ușor de achitat.
  • Consolidarea datoriilor. Dacă ai mai multe credite sau datorii cu dobânzi mari, refinanțarea poate fi o opțiune bună de a combina aceste datorii într-un singur credit cu dobândă mai mică.
  • Creșterea scorului de credit. Refinanțarea creditului poate fi benefică pentru scorul de credit, dacă faci plăți regulate și la timp.

3.   Încheie o poliță de asigurare facultativă

O poliță de asigurare facultativă îți poate oferi un plus de siguranță, atunci când vorbim despre plata creditului. De exemplu, dacă întâmpini dificultăți financiare din cauza șomajului și ești în imposibilitatea de a plăti rata, compania de asigurări are obligația de a acoperi ratele creditului pe o anumită perioadă de timp, până îți revii financiar.

De asemenea, o poliță de asigurare îți poate oferi sprijin financiar în caz de boală sau accident. Dacă o boală sau un accident te împiedică să îți plătești ratele creditului, o asigurare de viață poate fi o sursă importantă de protecție financiară. Aceasta poate acoperi cheltuielile de tratament și plata ratelor creditului, în perioada de recuperare.

Indiferent că alegi să plătești rata imediat după încasarea salariului, că optezi pentru o refinanțare sau că decizi să închei o poliță de asigurare, toate aceste 3 soluții îți pot oferi un plus de siguranță, atunci când vorbim despre plata ratelor. Aplică-le pe cele care se potrivesc stilului tău de viață și fii responsabil financiar!

- Publicitate -

Aproape de 200.000 de investitori pe piața de capital din România

Numărul investitorilor pe piața de capital autohtonă a continuat să crească și a ajuns la 191.743 la finalul primului...

TAROM vinde bilete de avion la prețuri speciale, începând de la 125 euro

În perioada 14-16 iunie 2024 compania aeriană TAROM dă startul unei oferte cu tarife începând de la 125 euro...