Cum să nu mai cheltuiesc atât de mulți bani? 5 sfaturi de care aveai nevoie

Simți că banii nu îți ajung niciodată? Mulți oameni cred că această problemă este cauzată de veniturile mici. Dar se poate să ajungi să câștigi mai mult și tot pe zero să rămâi la sfârșitul lunii. Din fericire, sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a preveni asta. Iată 5 sfaturi pentru a începe să economisești chiar acum!

Descoperă motivele din spatele cheltuielilor

Modul în care îți folosești banii ține de educația ta financiară! Cheltui mai mult decât îți permiți? Asta se întâmplă deoarece:

  • ai văzut în copilărie că și părinții tăi procedau în același mod și asta și-a pus amprenta asupra ta
  • societatea ți-a spus mereu cât de important e statutul social și de câte lucruri „ai nevoie” pentru a fi respectat
  • ai trecut prin momente grele și cumpărăturile te-au făcut să uiți de ele pentru o clipă

Evident, există și alte motive! Află care sunt acestea și fă ceva în privința lor! Când îți dai seama de ce cheltui atât de mult, poți lua măsuri în acest sens.

Începe să economisești astăzi

Economisirea trebuie să devină ceva normal! Dacă încerci să păstrezi jumătate din salariu, vei simți că faci un efort prea mare și vei renunța la idee. Dar cum ar fi să începi cu 5 lei zilnic? 

Poate ți se pare puțin, dar mintea ta se va învăța cu ideea de a pune bani deoparte. Odată ce acest proces devine natural, poți oricând să măreșți suma. Evită magazinele și site-urile de unde faci cumpărături. În felul acesta, nu vor mai fi tentații. Schimbă-ți  obiceiurile și vei vedea că e foarte simplu să economisești!

Setează-ți limitele

În domeniul financiar există foarte multe limite ce îți pot face viața mai ușoară. Spre exemplu, poți să:

  • renunți la cardul de credit
  • îți setezi limite pentru cât eșți dispus să cheltui pentru anumite lucruri
  • iei decizia de a nu-ți face niciodată datorii pentru nevoi personale

Iar acestea sunt doar câteva idei! Un mod bun de a limita cheltuielile e să folosești liste. Astfel, te poți duce la cumpărături cu ideea: „Merg să cumpăr A, B și C. Punct.’’ Odată ce ai un plan și știi ce cauți, nu va mai exista acea dorință de a-ți umple coșul cu tot ce găsești.

Planifică-ți bugetul

Care sunt cheltuielile tale lunare? Folosește o aplicație sau notează-le pe o foaie și o să vezi clar cât scoți din buzunar și pentru ce. Vei observa că unele dintre ele sunt inutile sau ar putea fi diminuate. 

Stabilește-ți un buget lunar pentru:

  • cumpărăturile casei
  • ieșiri în oraș
  • îmbrăcăminte
  • altele

Dacă nu faci asta, există riscul să cheltui o sumă mai mare decât venitul tău. Ține minte că deciziile de achiziție sunt emoționale. Nu te mai baza pe faptul că vei gândi rațional la momentul cumpărării și ia-ți câteva măsuri de precauție din timp.

Concentrează-te pe creșterea venitului

Economiile sunt foarte bune, dar banii care îți rămân în cont nu se vor înmulți până nu începi să îi investești. Nu trebuie neapărat să joci la bursă sau să îți faci propria afacere, dacă nu vrei asta. Este esențial, însă, să investești în tine!

Citește câteva cărți de educație economică și cumpără-ți cursuri pentru a-ți dezvolta abilitățile. Odată ce crești ca persoană, vei avea și veniturile mai mari. Astfel, vei putea să cheltui bani fără să îți mai faci griji că nu sunt suficienți.

Ești gata să te dezvolți financiar?

După cum vezi, să economisești nu e atât de greu. Dacă devii conștient de felul în care îți cheltui banii și îți setezi niște limite, e chiar foarte simplu. Urmează aceste sfaturi și îți vei putea gestiona bugetul mai bine!

- publicitate -

articole noi