Pe măsură ce tot mai mulți oameni folosesc internetul pentru a se informa despre anumite produse, dar și pentru a cumpăra, deținerea unui website ca parte a afacerii tale devine un lucru esențial.
Nu numai că te ajută să îți diversifici paleta de clienți și produsele tale să devină tot mai cunoscute, dar te ajută și la creșterea vânzărilor și implicit a profitului pentru compania ta.
Deși este un domeniu vast, cu puțină ambiție și cercetare poți chiar tu să îți deschizi un magazin online. Iar paleta de produse ce pot fi vândute pe internet este largă: aici poți găsi orice îți imaginezi, ca într-un mall aprovizionat cu de toate și din toate domeniile.
Așadar, primul pas în deschiderea unui magazin online este să te hotărăști asupra specificului produselor pe care vrei să le vinzi și să îți faci un plan de afacere bine pus la punct. Pentru un succes mai mare, ai putea să alegi o nișă și să vinzi produse care au mai puțină concurență.
Nu trebuie să lipsească cercetarea pieței și a concurenței și bineînțeles să îți faci strategiile de produs, preț și comunicare cât mai eficiente.
După ce ai stabilit ce vrei să vinzi, te-ai documentat temeinic asupra tuturor aspectelor ce ține de afacerea în sine, un pas esențial este să te îndrepți către înființarea unei firme, dacă nu ai deja una.
Nu, nu poți vinde nimic ca persoană fizică și este total interzis prin lege spre a face comerț chiar și electronic dacă nu ești personalitate juridică, plătitoare de taxe și impozite.
Următorul pas este să alegi o platformă de e-commerce pe care să îți dezvolți viitorul tău magazin online. Cercetează și vezi ce tool-uri sunt cele mai potrivite pentru ceea ce vrei să vinzi.
Cele mai bune, dar și cele mai sigure astfel de platforme sunt: WordPress, OpenCart, Joomla!, Drupal, WooCommerce sau Magento.
Un alt aspect esențial pentru succesul afacerii tale online este hostingul pe care îl alegi pentru site-ul tău, adică acel spațiu din imensitatea internetului care este doar al tău.
Serverul pe care alegi să îți ții site-ul poate face cu adevărat diferența dintre succes și eșec, pentru că de performanțele lui vor depinde funcționalitatea și viteza de încărcare a site-ului tău.
Și pentru un magazin online este esențial ca site-ul să se încarce instant, oricât de multe produse, fotografii și descrieri de produse ar fi în conținutul său.
Una dintre cele mai bune metode de găzduire web este pe un server VPS KVM care îți va oferi toate resursele și securitatea de care ai nevoie, fără să fii nevoit să le împarți cu alte companii ce au hostingul pe același server.
Optează pentru cel mai bun pachet pentru nevoile tale aici: https://www.hostx.ro/gazduire-site/hosting-vps-ssd-kvm.html
Din moment ce ai ales hostingul, poți trece la următorul pas și anume alegerea numelui de domeniu, a logo-ului și a designului trafic.
Pentru ca site-ul tău să fie ușor de căutat și reținut, alege un nume cât mai simplu, dar care să aibă legătură și cu ceea ce vinzi. De asemenea, fii atent la interfața pe care o vei prezenta publicului.
Alege să fii profesionist de la început și investește în imaginea pe care o lansezi. Grafica și conținutul site-ului, atât din punct de vedere al textului, cât și al imaginilor folosite, trebuie să fie unele de calitate pentru a inspira încredere potențialilor clienți.
Din acest moment, cu un site perfect funcțional, poți începe să te axezi pe modalitățile de promovare pentru a te și face cunoscut.
Alege să stabilești o strategie de comunicare digitală unitară pentru a obține cât mai mult trafic și pentru a crește popularitatea și autoritatea site-ului tău, astfel încât să fie cât mai bine indexat de Google și să apară printre primele poziții în paginile de căutare.
Evident, doar cu o strategie de comunicare coerentă, potențialii tăi clienți vor afla despre tine și îți vor cumpăra produsele.