Dicționarul explicativ al limbii române definește inflația ca fiind un fenomen specific perioadelor de criză economică, constând în deprecierea banilor de hârtie aflați în circulație ca urmare fie a emiterii unei mase bănești peste nevoile reale ale circulației, fie a reducerii volumului producției și circulației mărfurilor, fapt care duce la o scădere a puterii de cumpărare a banilor.
În mod obișnuit inflația este un fenomen care se întâmplă organic anual cu o rată de maxim 3-4%, dar în vremuri dificile din punct de vedere economic aceasta poate ajunge până la 10-15%. Cetățenii cu economii vor fi afectați sever în următoarea perioadă în contextul crizei economice anunțată de experți în economie din toată lumea. Ce putem face pentru a ne proteja banii strânși cu greu de acest fenomen?
Instituțiile financiare (bancare sau nebancare) sunt prima variantă la care se gândește un cetățean atunci când se găsește într-un impas economic. Fie că e vorba despre accesarea unui credit de nevoi personale sau de deschiderea unui cont de economii, toată lumea știe de existența acestor instrumente financiare la îndemână.
Odată cu progresul tehnologic a apărut o variantă mult mai facilă prin care oricine poate aplica pentru un credit atunci când consideră că are nevoie de o sumă de bani: creditele online. În țara noastră, ultimul deceniu a fost martor la o creștere în popularitate a acestui tip de împrumut fără interacțiune directă cu finanțatorul.
Conturile de economii și depozitele bancare
Un cont de economii este o metodă facilă de a economisi bani care a crescut în popularitate mai ales în ultimii ani în contextul pandemiei de covid și a restricțiilor impuse de autorități.
Vremurile incerte din punct de vedere economic I-au determinat pe români să se gândească mai bine la banii puși de-o parte și la metode de a cheltui mai puțin.
Contul de economii este avantajos atât prin eliminarea tentației de a cheltui banii economisiți, cât și prin prisma faptului că proprietarul contului primește lunar o dobândă anuală care variază în funcție de banca cu care a decis să colaboreze.
Din nefericire, dobânzile la conturile de economii sunt mai mici decât inflația, ceea ce le transformă într-un instrument nu prea util în caz criză economică.
O altă alternativă pot fi depozitele la termen care oferă celor interesați dobânzi de 1-4% în schimbul „blocării” unei sume de bani într-un depozit bancar pentru o perioadă de 12, 24 sau 36 de luni.
Dobânda crește proporțional cu perioada de timp aleasă. Chiar dacă această soluție este avantajoasă în vremuri economice liniștite, nici ea nu oferă o scăpare totală de inflație în vremuri de criză.
Cumpărarea acțiunilor sau a ETF-rilor
În ultimii ani au apărut din ce în ce mai multe aplicații de smartphone care le permit oamenilor simpli, fără educație financiară, să cumpere cu ușurință acțiuni la companii și fonduri internaționale din confortul propriei locuințe.
În mâna cuiva care este total nepriceput un astfel de instrument poate duce la un dezastru în finanțele personale, dar cu puțină educație și răbdare oricine poate deveni un investitor de succes.
Warren Buffet, cel mai prolific investitor din toate timpurile, a mărturisit că ar profita oricând de investiția în unul dintre cele mai mari fonduri internaționale tranzacționate la bursă și anume S&P500.
Acesta reprezintă o „acțiune” care combină la un loc acțiunile celor mai prolifice 500 de companii ale SUA și, istoric, a avut o rată anuală de creștere de 10% în ultimii 100 de ani. Cu puțină răbdare, câteva ore de educație financiară și o investiție în acest fond inflația nu are nicio șansă în fața dumneavoastră.
Cryptomonedele
O zicală celebră din înțelepciunea populară ne spune că cel care nu riscă, nu câștigă. Piața crypto este încă într-un stadiu incipient, iar majoritatea monedelor au o volatilitate ridicată. Acest lucru, însă, nu îi împiedică pe marii investitori să cumpere monedele care au demonstrat deja că pot înlocui cu succes alte variante de stocat economiile, cum ar fi Bitcoin sau Ethereum.
La rate de creștere anuală de peste 50%, cei mai curajoși care decid să se educe în acest domeniu și să își investească economiile în monede virtuale ar putea să iasă învingători din criza care urmează să ia cu asalt întreaga planetă.