Cum împachetăm un colet pentru expediere?

Dacă deții un magazin online unde comercializezi produse, cu siguranță știi cât este de importantă ambalarea corectă a coletelor, astfel încât acestea să ajungă în deplină siguranță la destinatar.

Expedierea unui colet către clientul final este o muncă de echipă, atât a companiei care comercializează produsul, cât și a firmelor de curierat, care se ocupă cu transportul și manevrarea acestuia.

Cu cât optezi pentru materiale de ambalat mai calitative și depui atenție în ambalarea coletului, cu atât clientul va fi mai mulțumit de felul în care produsul comandat a ajuns la el și te va recomanda mai departe.

Iată ce să iei în calcul când ambalezi un colet:

Cum se ambalează corect un colet?

În tradiția noastră, un colet ambalat corect este un colet “ambalat bine”. Asta înseamnă că trebuie să elimini orice situație neplăcută la care s-ar putea preta coletul tău în drum spre clientul final. O vorbă românească spune că e “mai bine să fii precaut decât dezamăgit”, mai ales că firmele de curierat nu acordă atât de multă importanță acestora și nu de puține ori au ajuns la clienți lovite, sparte, îndoite sau ude.

Se recomandă ca produsul să fie ambalat într-o cutie de carton triplustratificată, potrivită pentru produsele mai grele. În cazul livrării documentelor sau cărților se recomandă împachetarea într-o hârtie mai groasă. La fel de importantă este și sigilarea coletelor cu bandă adezivă, pentru a preveni efracția. În cazul obiectelor fragile, pe întreaga suprafață a coletului va fi aplicată o bandă adezivă cu titlul “FRAGIL”.

Nu doar exteriorul este important, ci și interiorul trebuie protejat de orice fel de situație. Spre exemplu, în cazul obiectelor din sticlă sau porțelan se recomandă înfolierea fiecărui produs în parte, pentru a evita atingere lor în timpul manevrării și spargerea. Când cutia pentru ambalare este prea mare, pe lângă produsele adaugate se recomandă plasarea diverselor materiale de ambalare anti-șoc, precum: folie cu bule de aer, hârtie de ziar, hârtie cerată împotriva umezelii, carton ondulat, polistiren, hârtie mototolită, talaș.

În cazul produselor electrocasnice, încă din fabricație acestea vin cu spumă expandabilă creată după conturul lor, pentru un plus de siguranță în manipulare și transport. Tot aici se mai utilizează și pungile cu spumă poliuretanică, mult mai potrivite pentru electrocasnicele de mici dimensiuni (cafetiere, mixere). Ambele variante oferă un plus de siguranță, dar în același timp absorb șocurile și vibrațiile.

Cele mai bune materiale pentru ambalarea coletelor

Materialele pentru ambalarea coletelor se aleg în funcție de produsul ce urmează a fi livrat. Spre exemplu, în cazul produselor perisabile se recomandă materialele izolante sau pungile ce pot fi sigilate cu ajutorul unui aparat de sigilare pungi. Cauți prețuri competitive la materiale de ambalare sau un furnizor serios? Găsești pe AMBALARE.COM.

În cazul unor produse cu miros puternic, precum săpunurile, se recomandă înfolierea lor cu folie cu bule și aplicarea benzii adezive, pentru a evita răspândirea mirosului printre celelalte produse. 

Cel mai comun material de împachetare a coletelor este cartonul. Cutiile de carton sunt la îndemâna comercianților, dar reprezintă și o soluție ieftină de ambalare. Disponibile într-o gamă variată de dimensiuni și tipuri, acestea oferă grade diferite de rezistență la șocuri. Spre exemplu, cutiile din carton de 3 straturi se recomandă pentru produsele ușoare, cele de 5-7 straturi se recomandă pentru produsele fragile sau grele, cu mențiunea că este totuși necesar aplicarea, la interior, a materialelor antișoc.

Ce metode de ambalare pot fi folosite?

Așa cum am menționat anterior, materialele de împachetare diferă în funcție de produsele ce urmează a fi expediate, dar la fel de importantă rămâne și metoda de ambalare folosită.

Astfel, compartimentarea cutiei este utilă în cazul în care în colet se includ obiectele fragile sau cele alimentare. Separatoarele din interiorul cutiei scad riscul spargerii sau lovirii produselor, conferind un plus de stabilitate. 

În cazul expedierii produselor grele sau cu sensibilitate mare la șocuri, se recomandă ambalarea cutie în cutie. Astfel, totul se împachetează bine într-o cutie, care se sigilează, apoi se introduce într-o cutie mai mare, iar spațiul rămas se umple cu materiale antișoc.

În cazul trimiterii unor documente, se recomandă hârtia cartonată pentru împachetare sau un strat mai gros de folie, astfel încât acestea să nu se îndoaie și nici să nu se ude. 

- Publicitate -

Românii au comandat anul trecut 365 de burgeri pe oră prin platforma Tazz

În 2024, preparatul preferat al românilor a fost burgerul, care a fost comandat, în medie, de 365 ori pe...

Startup-ul românesc Examin atrage o finanțare pre-seed de 200.000 euro

Examin, un startup românesc specializat în automatizarea și analiza video cu ajutorul Inteligenței Artificiale, a atras o finanțare pre-seed...