Cum evaluează cetățenii europeni programul de redresare al UE

Cetățenii evaluează pozitiv premisa programului de redresare al Uniunii Europene în valoare de 800 miliarde euro, arată un sondaj Eurobarometru.

Trei din cinci cetățeni europeni (60%) cred că proiectele NextGenerationEU vor ajuta țara lor să depășească efectele negative economice și sociale cauzate de pandemia de coronavirus.

59% dintre cetățeni afirmă, de asemenea, că programul va ajuta țara lor să fie mai bine pregătită pentru provocările viitoare.

În acest context, sondajul arată, de asemenea, că 53% dintre cetățenii europeni (65% dintre cei români) au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană.

Doar 19% (13% în România) dintre cetățeni au o imagine destul de negativă sau foarte negativă.

Cu toate acestea, rezultatele sondajului sugerează îngrijorări într-o serie de țări ale UE cu privire la modul în care guvernele naționale vor utiliza efectiv aceste fonduri suplimentare.

În medie, 45% dintre cetățenii UE (34% în România) au încredere în guvernele lor naționale în această privință.

Alți 41% dintre respondenți (56% în România) își exprimă îndoiala, indicând diferențe semnificative în UE în ceea ce privește nivelurile de încredere în propriile guverne.

Cetățenii vor un control mai strict al statelor din partea UE

Patru din cinci cetățeni (81% în UE, 85% în România) sunt de acord că UE ar trebui să acorde fonduri statelor membre numai cu condiția ca guvernul lor să respecte statul de drept și principiile democratice.

Rezultatele sondajului arată un nivel uniform și înalt de sprijin pentru această poziție în toate statele membre ale UE, cu puține variații.

- Publicitate -

Netflix domină piața de streaming locală. Cum se clasează competitorii

Românii iubesc Netflix, platforma americană de streaming fiind lider după numărul de abonați în țara noastră, cu o cotă...

Aproape 1 milion de persoane cu dizabilități erau înregistrate la finalul anului 2023

La finalul anului 2023 a fost înregistrat un număr de 923.578 persoane, dintre care 98,28% (907.715 persoane) care se...