În ultimii ani, din ce în ce mai mulți antreprenori au îmbrățișat ideea de a avea un business dinamic – la propriu. Ca orice afacere, și deschiderea unui food truck presupune o serie de alegeri, decizii și lucruri de luat în considerare de către antreprenorii care vor să își ducă planurile în direcția bună: către succes.
În rândurile care urmează vă vom oferi răspunsurile celor mai des întâlnite întrebări pe care și le adresează persoanele care iau în considerare ideea de a avea o astfel de afacere. Dacă și tu faci parte din această categorie, răspunsurile următoare sunt și pentru tine.
Ce presupune partea birocratică?
Orice business trebuie să respecte o serie de norme legislative. Pentru început, este necesar să alegi tipul de entitate juridică pe care vrei să o înființezi: SRL, PFA, SRL-D. Pasul care urmează după înființarea firmei și alegerea codului CAEN corespunzător afacerii tale constă în obținerea autorizațiilor, printre care și înregistrarea unității la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, autorizația de funcționare de la primăria pe teritoriul căreia se află food van-ul tău, dar și autorizația de la ISU. Este important să cunoști și să respecți toate prevederile legale, astfel încât să nu întâmpini pe parcursul timpului dificultăți care să te împiedice să îți desfășori activitatea. În privința normelor de igienă, trebuie să ții cont că acestea sunt cruciale într-o afacere de tipul food van. De aceea, îți recomandăm să optezi pentru cele mai sigure metode, printre care și dotarea personalului cu echipament corespunzător: de la mănuși de nitril, până la șorț de unică folosință.
Cum aleg rulota potrivită?
Indiferent de tipul de alimente care se află în meniu, orice rulotă trebuie să aibă o anumită structură elementară. De aceea, este esențial să alegi o rulotă care are transmisie nouă, generator electric, containere pentru apă, sistem de iluminat atât interior, cât și exterior, sistem de ventilație de bună calitate, stingător de incendiu, echipament necesar pentru prepararea și depozitarea corespunzătoare a alimentelor. În funcție de tipul de alimente pe care îl vei vinde, echipamentul diferă: în cazul clătitelor, vei avea nevoie de mixer, crepiere, mese reci, vitrine pentru ingrediente. Dacă optezi pentru produse de panificație, ține cont să dotezi rulota cu ladă de congelare, spații de depozitare și vitrine de prezentare.
Unde îmi desfășor activitatea?
Amplasarea food truck-ului în zone cât mai vizibile și populare este una dintre cheile succesului. O astfel de afacere are marele avantaj că este mobilă, ceea ce îți permite să te orientezi către o altă zonă ori de câte ori observi că vânzările nu funcționează așa cum ți-ai dori. Totodată, ține cont de evenimentele unde merită să participi, datorită profitului pe care îl poți obține. Food truck-urile sunt foarte populare în cadrul festivalurilor de muzică, ele fiind sursa principală de unde oamenii își cumpără mâncarea și băutura pe durata concertelor.
Dacă ești un antreprenor dinamic și nu te sperie ideea de a avea un business și mai dinamic, lansarea unei afaceri de tip food truck este o opțiune pe care merită să o iei în considerare.