Cum arată prima fabrică Industry 4.0 din România, construită de Arctic

Money Buzz! a fost în comuna Ulmi, de lângă Târgoviște, pentru a vizita cea mai modernă fabrică de mașini de spălat a grupului turc Arcelik. Este și prima fabrică la standard Industry 4.0 din România.

Investiția Arcelik în fabrica Arctic Ulmi va ajunge la 115 milioane de euro, din care 36,4 milioane de euro au fost primiți ca ajutor de stat.

Fabrica a primit premiul World Economic Forum pentru Advanced 4th Industrial Revolution Lighthouse, fiind și singura fabrică greenfield dintre cele nominalizate.

Investiții în România

De la achiziția fabricii Arctic Găești, în 2002, investițiile Arcelik au ajuns la 318 milioane de euro, cifra de afaceri a companiei a crescut de opt ori, la fel și producția, iar anul viitor exporturile vor ajunge la peste 300 milioane de euro.

Noua fabrică din Ulmi are în acest moment 396 de angajați, din care 173 de femei, iar anul acesta va produce 200.000 de mașini de spălat. Fabrica va avea două linii de producția, una este funcțională, cea de-a doua va fi instalată anul viitor, când se estimează că se va atinge 80% din capacitatea de producție.

Mai mult, investiția Arctic a atras o serie de alte investiții în zonă, furnizori și companii care lucrează pentru grupul Arcelik.

Arcelik, parte a celei mai mari companii din Turcia

Proprietarul Arctic, compania Arcelik, face parte din grupul Koc, cea mai mare companie din Turcia, cea care deține circa 10% din toate produsele exportate de turci.

Grupul activează în patru sectoare, produsele electrocasnice, finanțe, energie și industria automotive.

La rândul său, Arcelik are 23 de fabrici în nouă țări, peste 30.000 de angajați (din care 4.400 în România) și deține 13 branduri.

- publicitate -

trebuie să citești