Cum arată indicele proprietăților rezidențiale în trimestrul al treilea din 2013

.
.

Eurobank Property Services (EPS) anunţă lansarea celei mai noi ediții a Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale. Noua ediţie vizează al treilea trimestru al anului 2013, totalizând un istoric pentru opt ani acoperiţi integral de indici. 

Ediţia celui de-al treilea trimestru al indicelui rezidenţial EPS pentru România susţine predicțiile anterioare ale stabilităţii preţurilor pe piaţa naţională, înregistrând o mică reducere trimestrială a preţurilor (-1,6%), dar totalizând o diferență mai mică de -1% din preţuri faţă de acelaşi trimestru al anului trecut (de la an la an) şi o creştere de 1,6% de la începutul anului. Diferitele componente ale indicelui naţional, inclusiv la nivelul diviziunilor din ţară şi la cel al marilor orașe, par, de asemenea, să varieze în general în armonie cu indicele agregat la nivel naţional, fără excepţii majore.

Indicele Bucureşti Centru a înregistrat cel mai mic nivel istoric din perioada curentă, după ce a înregistrat o scădere trimestrială a preţurilor de -6,6%, ceva mai jos decât cel mai scăzut nivel anterior înregistrat în trimestrul al 4-lea al anului 2011. Scăderea preţurilor este în conformitate cu tendinţa așteptată, comparativ cu perioada anterioară. Spre exemplu, preţul trimestrului actual a scăzut cu -10,7% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut (de la an la an) şi cu -9,9%, faţă de începutul anului curent. Dimpotrivă, preţurile pentru Bucureşti Periferie au rămas stabile în acest trimestru (0% faţă de trimestrul anterior) şi au crescut cu 2,6%, faţă de acelaşi trimestru al anului trecut (de la an la an), cu doar o mică scădere de -0,3% înregistrată de la începutul anului, aferentă primelor 9 luni ale anului. Mişcarea preţurilor în judeţul Ilfov a fost similară celei din Bucureşti Centru şi chiar mai abruptă, în sensul că și aceasta a înregistrat un nivel minim istoric, rezultând într-o scădere de -7,6%, faţă de trimestrul anterior şi o scădere a preţurilor cu -3.3% față de aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce cea mai mare scădere a fost înregistrată pentru primele 9 luni ale anului curent, de -14%.

Diviziunea Nord prezintă cea mai bună performanţă a preţurilor rezidenţiale cu o creştere trimestrială şi anuală pozitivă şi, de departe, cea mai lentă reducere medie a nivelului de preţ pe ultimii 5 ani de -2% pe an, în timp ce locul al doilea în ceea ce priveşte performanţa pe 5 ani este împărţit de diviziunile Moldova şi Vest, ambele cu -7,8% pe an. Creşterea preţurilor de 4,7% de la an la an pentru diviziunea Nord ocupă locul al doilea în clasament, după Muntenia cu 7,2%. Cea mai mare creştere în primele 9 luni ale anului curent a fost înregistrată de diviziunea Sud cu 6,9%, în timp ce Muntenia şi Vest înregistrează o evoluţie similară, ceea ce demonstrează consecvenţa performanţelor lor.

Indicii marilor oraşe din România au fluctuat în jurul modelului naţional al nivelurilor stabilizate de preţ, fără excepţii remarcabile. Similar cu trimestrul anterior, Galaţi şi Ploieşti au prezentat performanţe trimestriale mai bune şi performanţe de la an la an superioare altor mari oraşe; totuşi, acestea pot fi atribuite atât zgomotului statistic, cât şi corecţiilor pe termen scurt, fără nicio dovadă pentru o tendinţă de diversificare. O concluzie similară poate fi trasă şi cu privire la cele mai slabe performanţe a grupului de indici ai marilor oraşe, cum ar fi Timişoara, Brăila şi Craiova, care par a-şi corecta fluctuaţiile anterioare în concordanță cu performanţa medie la nivel naţional.

O perspectivă similară de variaţie limitată rezultă şi din indicii proprietăţilor specifice monitorizati de EPS. Apartamentele reprezintă singurul indice cu o creştere pozitivă, deşi limitată în acest trimestru, de 2% pentru Bucureşti şi 0,2% la nivel naţional. Corelată cu performanţa bună a zonei Bucureşti Periferie, se poate concluziona că apartamentele din București Periferie au constituit în ultima vreme principalul motor al creşterii preţurilor rezidenţiale din Capitală în ultima perioadă, în timp ce mai multe proprietăţi speculative din Bucureşti Centru şi din zona suburbană a judeţului Ilfov nu au constituit principala ţintă a cererii. Pe axa de vârstă a proprietăţii, locuinţele vechi par să fi oferit o creştere a preţurilor mai mare decât locuințele noi, atât în Capitală, unde au rămas stabile (-0,1%) comparativ cu scăderea preţurilor de -1,8% la proprietăţile noi, cât și la nivel naţional, unde indicele proprietăţilor vechi a scăzut cu numai -1,6%, comparativ cu o scădere de -5,4% la proprietăţile noi.

- Publicitate -

Ungurii de la KÉSZ au autorizație de construire pentru ansamblul Corallis Apartments

KÉSZ a obținut autorizația de construire pentru proiectul rezidențial Corallis Apartments, situat pe malul Lacului Grivița, în zona Petrom...

De ce surfingul este potrivit pentru copii: o aventură sănătoasă și educativă

Surfingul este o activitate captivantă și plină de adrenalină care a câștigat popularitate în rândul copiilor și părinților deopotrivă....