Cum amenajezi livingul în stilul modern scandinav

Dacă ar fi să alegem un stil de design interior care va fi întotdeauna la modă, cu siguranță putem vorbi despre casele de inspirație scandinavă. Stilul a fost popularizat în mare parte de gigantul Ikea, care a reușit să ofere modelele sale tradiționale din țara de origine la prețuri foarte accesibile.

Cu toate astea, nu acest brand este motivul pentru care stilul scandinav a reușit să rămână în topul preferințelor publicului larg de peste douăzeci de ani. A reușit acest lucru fără ca măcar să se reinventeze sau să schimbe elemente majore. Acest tip de decor îmbină într-un mod armonios designul cu funcționalitatea, reușind să găsească un echilibru care îți oferă sentimentul de acasă.

Ce presupune stilul de decor scandinav?

Chiar dacă la prima vedere acest design cu rădăcini în minimalism poate părea simplu, complexitatea sa stă în micile detalii. Astfel, nu este vorba despre o măsuță de living, o canapea sau tablourile cu artă abstractă, ci despre texturi, modele, culori, nuanțe, materiale, așezare… iar lista poate continua. Dacă faci o analiză mai detaliată, complexitatea stilului cu siguranță te va impresiona.

Culorile neutre domină acest design, cu accent pe nuanțe variate de bej, alb, negru, gri sau maro. Acest aspect își are de asemenea originea în țara de proveniență, pentru că iernile scandinave sunt lungi și întunecate, iar designul interior a trebuit să vină cu o soluție pentru a echilibra acest aspect. Un alt element de bază urmărește „descoperirea” ferestrelor sau alegerea unor draperii și perdele fine, care permit luminii naturale să pătrundă.

Natura joacă un rol important, iar scandinavii încearcă să o aducă mereu mai aproape. Poți face asta prin renunțarea la covoare sau amplasarea unui model care nu acoperă complet podeaua, ci lasă la vedere parchetul, care ar trebui să fie din lemn natural, în culori deschise care sugerează căldura. Adaugă câteva plante pentru a înviora atmosfera și a da personalitate livingului tău.

Un alt concept care nu ține specific cont de alegerea unei comode TV (ar trebuie să alegi una compactă, cu picioare joase și spații de depozitare ascunse) sau a unui fotoliu pentru canapea, are la bază ideea de organizare. Designul scandinav urmărește crearea de spațiu, atât prin limitarea elementelor mobilier doar la cele esențiale, cât și prin organizare, așa că evită să lași hainele aruncate pe canapea sau jucăriile copiilor pe podea și evită pe cât posibil să ai un spațiu dezordonat.

Idei moderne de amenajare pentru living

Adaugă cât mai multe textile în designul tău. Acestea pot contribui la crearea unei atmosfere plăcute și îți vor oferi senzația de căldură și confort. Ce poate fi mai minunat decât să te întinzi pe canapea la o seară de film, înconjurată de perne decorative, în timp ce te învelești cu o pătură pufoasă?

Nu te teme să combini nuanțele și texturile, mai ales atunci când vine vorba de lemnul natural, care ar trebui să primeze într-un design de inspirație scandinavă. Nu este obligatoriu ca toate elementele să fie din același material și aceeași culoare, pentru că efectul vizual va fi unul destul de impersonal. În schimb, poți combina piesele de mobilier alb, cum ar fi un birou, cu o măsuță de cafea în culori de arțar și chiar o comodă din stejar.

Investește în decorațiuni! Chiar dacă stilul pune accentul pe un look minimalist, asta nu înseamnă că trebuie să renunți la decorațiuni, ba dimpotrivă. Poți decora fiecare colț și perete al livingului tău, dacă o faci cu atenție. De exemplu, poți amenaja un perete întreg cu o mini galerie de artă. Secretul este să alegi rame în aceeași culoarea, de dimensiuni și grosimi asemănătoare, iar imaginile folosite să facă parte din aceeași gamă cromatică.

La capitolul accesorii, cum ar fi vazele, suporturile de lumânări sau micile decorațiuni care îți atrag atenția, aici ai cea mai mare libertate. Te poți juca cu diferite modele, atât timp cât, din nou, respecți cromatica și nu introduci elemente contrastante. Formele geometrice sunt o modalitate perfectă de a-ți defini spațiul, iar în acest caz poți opta inclusiv pentru combinații de linii drepte și forme rotunjite.

După cum am discutat și mai devreme, lumina joacă un rol important în designul scandinav, în special cea naturală. Însă când soarele apune, soluțiile de iluminare sunt cele care dau tonul în crearea atmosferei. Iluminatul este definit de lumina delicată, difuză, în nuanțe calde care se revarsă în toată încăperea, iar pentru a obține acest efect poți instala mai multe veioze în diverse colțuri ale camerei, dar nu te limita doar la asta. Folosește lumânări pentru a accentua sentimentul de relaxare și confort și folosește decorațiuni luminoase, cum ar fi o lampă în formă de lună sau leduri subtile montate pe piesele de mobilier, pentru a le pune în evidență.

Stilul scandinav nu pare că va fi detronat curând, iar alegerea acestuia pentru livingul și casa ta este una cât se poate de inspirată, de care te vei putea bucura ani la rând!

- Publicitate -

Piața de fuziuni și achiziții din România a crescut în primele nouă luni din 2024

Piața de fuziuni și achiziții din România a înregistrat 198 de tranzacții în primele nouă luni ale anului 2024,...

Marea majoritate a românilor își cumpără produse dulci de patiserie-cofetărie

Un procent de 82% dintre români își cumpără produse dulci de patiserie-cofetărie, chiar și cu un buget limitat, în...