Se vorbește despre profile decorative încă din antichitate, atunci când decorarea pereților într-un mod cât mai opulent era un semn al statutului social.
În acea vreme se foloseau materiale naturale cum ar fi marmura, ipsosul sau lemnul, iar cei care lucrau cu ele trebuiau să aibă multă experiență pentru a crea pe pereți adevărate opere de artă.
Astăzi, profilele decorative sunt realizate din materiale mult mai ușoare, cum ar fi poliuretanul sau polistirenul dur, sunt fabricate mult mai ușor și pot fi montate într-un timp rapid, fără să ai prea multă experiență.
Plintele decorative sunt la mare căutare printre cei care își amenajează locuința și fac asta cu o atenție mare la detalii.
Acești oameni primesc de obicei admirație din partea musafirilor pentru modul impecabil în care arată casa, atât la exterior (acolo unde se remarcă de obicei fațade case moderne), dar mai ales la interior.
Astăzi am ales să vorbim doar despre un element al amenajărilor interioare – plintele decorative – acest element tratat cu superficialitate de multe ori, dar care are capacitatea de a scoate în evidență orice tip de parchet.
Plinta este un profil decorativ cu o rezistență mare la șocuri sau apă și cu o durabilitate mare în timp. Plintele decorative au mai mult decât un simplu rol estetic.
Pe lângă protecția pe care o oferă părții inferioare a peretelui, profilele decorative prevăzute cu unul sau mai multe canale au și rolul de a camufla cablurile electrice care există într-o cameră și care de cele mai multe ori sunt strânse într-o grămadă inestetică.
Să revenim la subiectul principal al acestui articol: cum alegi plinta decorativă potrivită pentru pardoseală?
Plintele decorative din poliuretan sunt cele mai folosite în amenajarea locuințelor pentru că sunt ieftine, foarte rezistent la impact și șocuri, stabile din punct de vedere dimensional și 100% rezistente la apă.
Mai mult decât atât, acestea pot fi vopsite cu ușurință în culoare dorită. Plintele din poliuretan sunt recomandate pentru toate tipurile de parchet, iar partea cea mai bună este că acestea nu își schimbă aspectul peste ani pentru că nu se dilată și nici nu se comprimă.
Având un rol decorativ, nu ești obligat să mergi pe o nuanță a plintei identică cu cea a tâmplăriei.
Ești liber să alegi orice model de plintă crezi că se potrivește livingului, dormitorului sau bucătăriei tale.
Se recomandă ca alegerea dimensiunii plintei să fie făcută în conformitate cu înălțimea camerei pentru un aspect estetic deosebit.
Dacă nu știi care este cea mai bună alegere, recomandarea noastră este să mergi pe o plintă albă decorativă pentru că aceasta nu va da niciodată greș.
Se potrivește la orice tip de pardoseală, inclusiv la parchetul din lemn stratificat, considerat un tip de parchet mai sofisticat. Plinta albă decorativă se integrează perfectă în orice stil de amenajare, de la cel clasic, elegant, până la cel modern, minimalist.
Plinta poate fi lăsată albă (fără să aibă nevoie de alte finisaje) sau poate fi vopsită în culoarea pereților sau în orice altă culoare vrei. Versatilitatea este un alt punct forte pe care aceste profile decorative îl are.