Cum alegi glafurile pentru ferestrele livingului?

Camera de zi reprezintă locul în care te reuneşti de cele mai multe ori cu familia sau cu prietenii. Pentru confortul tău şi al oaspeţilor, te îngrijeşti de crearea unui mediu confortabil, util şi estetic. 

În living, ferestrele sunt sursa principală de lumină şi căldură naturală, dar pot fi şi un element de design. Glafurile de exterior şi de interior sunt parte integrantă a ferestrelor, sistem de protejare a zidurilor şi suport pentru expunerea obiectelor preferate. Iată câteva sfaturi pentru alegerea materialelor potrivite în dreptul ferestrelor casei tale.

Materialul

Varietatea de materiale din care sunt confecţionate glafurile te ajută să integrezi ferestrele în orice stil arhitectural doreşti. La exterior pot fi împodobite cu ancadramente din stucaturi care pot înfrumuseţa aspectul general al casei tale. 

Rolul acestora este de a preveni infiltrarea apei în zid sau prin ferestre, motiv pentru care au o înclinaţie către exterior. Şi în interior utilitatea se îmbină cu esteticul, însă suprafaţa trebuie să fie perfect dreaptă, pentru a susţine diferite obiecte. 

În cazul livingului, materialul din care este confecţionat glaful contribuie la definirea designului. Lemnul este un material cu proprietăți naturale în ceea ce priveşte eficienţa termică şi circulaţia aerului, în timp ce piatra naturală pentru glafuri adaugă un plus de stil şi eleganţă camerei. 

Soluţiile de buget sunt reprezentate de PVC, ciment, diferite tipuri de gresie şi faianţă.

Utilizarea

Atunci când construieşti sau renovezi o casă, este bine să ştii ce întrebuinţare vor avea glafurile ferestrelor din living. Suprafaţa camerei influenţează opţiunile disponibile. Pentru o cameră mică sau îngustă, poţi alege un glaf subţire, ca să câştigi spaţiu. 

În schimb, dacă încăperea este mare sau bine proporţionată, zidul de susţinere a geamului poate fi mai generos, iar blatul asemenea. Câştigi, astfel, un spaţiu la fereastră pe care îl poţi întrebuinţa pentru diferite activităţi sau pentru a expune obiectele preferate. 

Cel mai bun loc pentru plante este în bătaia razelor soarelui, unde se pot bucura de lumină naturală. Aşadar, mini-grădina ta de interior poate fi situată pe glaful din living, cu condiţia să alegi materiale rezistente şi impermeabile, potrivite în cazul accidentelor din timpul udării plantelor. 

La fel de bine, poţi instala la geam un loc de lectură sau relaxare, mai ales dacă priveliştea te îmbie la activităţi plăcute. Pentru toate acestea, lăţimea glafului poate ajunge chiar şi la câteva zeci de centimetri, ca să ia locul unui birou sau să se transforme într-o canapea în miniatură pentru somnul de după-amiază.

Designul

După ce te-ai hotărât asupra materialului, este timpul să te ocupi de aspectul interior al camerei. Forma şi culorile glafului sunt dintre cele mai variate, aşadar elementul poate fi integrat în absolut orice stil arhitectural. 

O variantă simplă este ca paleta cromatică şi forma să continue designul camerei. Însă glaful poate reprezenta tocmai acea pată de culoare de care avea nevoie livingul tău monocrom. 

Fie că alegi aspectul unui material natural sau optezi pentru un lac, sau o vopsea într-o anumită culoare, efectul va fi garantat. Glaful poate fi o continuare firească a ramelor ferestrei sau o notă aparte. Îl poţi integra foarte bine în elementele de decor textile, cum sunt perdelele sau draperiile.

Amenajarea glafurilor pentru living este în primul rând o măsură de siguranţă pentru întărirea zidului de sprijin al ferestrelor şi pentru protejarea acestuia în faţa accidentelor casnice. 

Mai mult decât atât, glaful poate deveni un obiect decorativ. Alegerea materialelor de calitate, a formei şi cromaticii corespunzătoare, te ajută să integrezi acest loc de la geam în activităţile tale curente. Cu un minimum efort de inspiraţie îţi vei putea amenaja la fereastră un colţ de relaxare cu plante, fotografii cu cei dragi sau chiar un birou de lucru.

- Publicitate -

Aproape de 200.000 de investitori pe piața de capital din România

Numărul investitorilor pe piața de capital autohtonă a continuat să crească și a ajuns la 191.743 la finalul primului...

TAROM vinde bilete de avion la prețuri speciale, începând de la 125 euro

În perioada 14-16 iunie 2024 compania aeriană TAROM dă startul unei oferte cu tarife începând de la 125 euro...