Cum alegi gazonul potrivit pentru grădina ta și cum îl întreții corect

În luna aprilie, HORNBACH, unul dintre principalii retaileri locali de materiale de construcții și grădinărit, pune la dispoziția clienților săi o gamă completă de articole destinate amenajării și irigării gazonului și, totodată, prezintă cele mai importante recomandări pentru menținerea unui aspect îngrijit al spațiului verde din preajma casei pe tot parcursul anului.

Pentru a face alegerea corectă, specialiștii HORNBACH recomandă ca selectarea gazonului să se facă în funcție de destinația și scopul acestuia. Astfel, dacă se dorește obținerea un spațiu de sport și joacă, a unui punct de întâlnire pentru petreceri cu grătar sau a unui spațiu de mișcare pentru animalele de companie, este important să se aleagă un gazon rezistent obținut prin însămânțare. Pe de altă parte, pentru un gazon dens, după modelul tipic englezesc, și mai puțin solicitat se pretează cel mai bine unul ornamental.

HORNBACH propune clienților pachete complete necesare pentru operațiunile de montare, întreținere și irigare a gazonului. Pentru menținerea sănătății și aspectului frumos al gazonului pentru o perioadă mai lungă de timp, specialiștii HORNBACH propun diverse tipuri de semințe pentru regarnisire,  îngrășământ specific, precum și o serie de utilaje de grădină – de la mașini de tuns iarba, până la roboți de grădină autonomi.

În ceea ce privește întreținerea gazonului ales, primul pas după nivelare îl reprezintă irigarea abundentă. Astfel, necesarul pentru irigat va fi de 10 l/mp/zi, de preferat, folosind un sistem specific. În ceea ce privește tunderea gazonului, această etapăeste recomandată după o săptămână de la plantare, în perioada de creștere. Înălțimea la care trebuie să fie tuns firul de iarbă este de 3-5 cm în lunile mai-octombrie și 5-8 cm în restul anului.

Nu în ultimul rând, specialiștii HORNBACH recomandă și un tratament al gazonului, pentru fertilizare folosindu-se granule NPK (îngrășământ complex cu conținut de azot, fosfor și potasiu) în lunile aprilie și august, la care se adaugă tratamente de îndepărtare a dăunătorilor.

Alte lucrări de întreținere prespun sacrificareasau îndepărtarea stratului de plante moarte, operațiune care se face la începutul primăverii sau toamna, aerarea la adâncime cu utilaje speciale care perforează solul, pentru sporirea impermeabilității solului, precum și supraînsămânțarea – în zonele în care s-a rărit gazonul se poate supraînsămânța cu aproximativ 10-15 g semințe/mp, care se vor acoperi cu un nisip fin, înainte de prima irigare.

Pentru mai multe sfaturi legate de plantarea și irigarea gazonului, în magazinele HORNBACH, în zona special amenajată pentru proiect, consultanții vor oferi informații avizate celor interesați, pe tot parcursul lunii aprilie. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul www.hornbach.ro.

- Publicitate -

Cum îți poți finanța propria afacere

Dacă ți-ai dorit de mult timp să devii antreprenor, însă lipsa de capital te-a ținut pe loc, trebuie să...

Piața hotelieră din București a continuat să recupereze scăderile din pandemie

Rata de ocupare a hotelurilor din București a crescut anul trecut la 66% comparativ cu 61% în 2022, însă...