Cum alegi faianţă şi gresia potrivite pentru casa ta?

Gresia şi faianţă sunt elemente din casă care dau un plus de personalitate, iar alegerea oportună a lor poate face diferenţa în spaţiul interior, fie că este vorba despre baie, bucătărie, balcon sau hol. Îmbinarea creativă a acestora cu ajutorul unui specialist din Registrul Constructorilorpoate da naştere unui spaţiu interior deosebit.

Ce este gresia şi ce trebuie să aibă în vedere proprietarii înainte de a cumpăra gresie ?

Gresia este o rocă din nisip cimentat ce este tratată cu aplicări speciale în timpul prelucrării. În ţările mediteraneene există o adevărată cultură a gresiei şi faianţei, fiind folosite în cele mai multe încăperi. În schimb, în zona nordică a Europei, dar şi în România, gresia şi faianţă este folosită strict în baie şi bucătărie.

Înainte de a cumpăra plăcile de gresie şi faianţă necesare pentru casă, este necesar să se ţină cont de următoarele sfaturi:

  • dacă plăcile de gresie şi faianţă sunt pentru interior sau exterior;
  • dacă plăcile au acelaşi marcaj pe cutie în ceea ce priveşte nuanţa şi calitatea;
  • dacă suprafaţa de montaj este pregătită de placare, dacă este rezistentă, curată şi fără denivelări;
  • dacă au cumpărat suficienţi adezivi şi chituri pentru a prinde plăcile ceramice pe pereţi sau pe podea;
  • dacă au cumpărat cu 10% mai multă gresie şi faianţă decât calculul iniţial pentru ca spargerea, colţurile şi suprafeţele pe care este aplicată necesită cumpărarea mai multor plăci.

Gresia poate fi smaltuita sau nesmălţuita şi nu are proprietăţi izolante antifonice şi antitermice.

Ce este faianţă şi ce ar trebui să aibă în vedere proprietarii înainte de a cumpăra faianţă?

Faianţa este prezentă pe piaţă într-o mare varietate de culori, de modele şi de nuanţe, de la cele clasice, până la cele mai complexe, cu aplicaţii din diferite materiale. Preţurile la faianţă depind de anumite particularităţi ale modelului, dar şi de ţară de provenienţă, de tratamentele special aplicate, de puterea de absorbţie a apei şi de calitate.

Înainte de a cumpăra faianţă este necesar să se măsoare cu atenţie suprafeţele podelei şi pereţilor şi proprietarii să cumpere cu 10% mai mulţi metri de faianţă pentru a acoperi pierderile.

Faiata de culoare închisă va face ca spaţiul să pară mai mic şi mai întunecat, deci va fi nevoie de o sursă de iluminare suplimentară. Aceasta se asortează cel mai bine cu un mobilier alb sau de culoare închisă, iar un efect plăcut îl creează plăcuţele de gresie şi faianţă în culori intense sau combinaţiile din două nuanţe diferite.

Pentru un efect spectaculos, se poate opta pentru borduri şi brâuri, care vor da o notă deosebită încăperii.

Pentru montajul faianţei, dar şi al gresiei sunt necesare materiale suplimentare, precum ciment, adeziv, nisip, ipsos şi chit pentru rosturi. Se va acorda o mai mare atenţie adezivului, atât în cazul gresiei, cât şi faianţei, pentru că acest element poate fi de exterior său interior, cu proprietăţi fizice şi chimice speciale.

- Publicitate -

Comerțul electronic din România ocupă locul 3 în Europa Centrală și de Est

România se clasează pe locul 3 între statele membre UE din Europa Centrală și de Est în ceea ce...

Brandul italian Cioccolatitaliani, adus pe piața locală de Sphera Franchise Group

Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, își extinde portofoliul prin adăugarea francizei italiene Cioccolatitaliani,...