Cum a evoluat sectorul imobiliar din Europa și America Latină, în pandemie

OLX a analizat impactul pandemiei asupra sectorului imobiliar, pe baza datelor strânse în 2020 de pe platformele de anunțuri deținute de companie în 13 state.

Între ultimul trimestru din 2020 și primul trimestru al anului, prețurile au fost marcate de creștere în cazul apartamentelor oferite spre vânzare în Europa.

Pe de altă parte, prețurile imobilelor din America Latină și Asia-Pacific au scăzut.

Prețurile apartamentelor au crescut spectaculos în Rusia

Cea mai mare creștere înregistrată în Europa a fost la nivelul Rusiei, de 16%, iar singurul stat european în care prețurile au stagnat pe fondul pandemiei a fost Bulgaria.

În România, prețurile apartamentelor au crescut cu 5%, peste Polonia (creștere de 4%) și Portugalia (de 1%) și sub nivelul Ucrainei (7%).

Cea mai drastică scădere a prețurilor a fost înregistrată în Ecuador (-37%), urmată de Brazilia (-26%).

Pe parcursul anului 2020, în Ecuador au fost impuse restricții dure și pe termen lung, în timp ce Brazilia nu a fost în carantină pe parcursul aceluiași an.

Cum a evoluat piața chiriilor la nivel global

În Europa, cea mai importantă scădere a chiriilor a fost înregistrată în Portugalia și Bulgaria (-11%), urmată de o scădere de 5% în Polonia și de 3% în România.

În paralel, chiriile pentru apartamente au crescut cu 4% în Rusia și cu 3% în Ucraina.

În America Latină, în timp ce valoarea chiriei pentru apartamente a crescut în cazul unor state precum Ecuador și Argentina (24% și 3%), în Columbia, Peru și Brazilia a scăzut.

În majoritatea țărilor europene prețurile caselor au crescut

În Europa cea mai mare creștere a fost înregistrată în Ucraina (36%) și Bulgaria (34%), iar România a înregistrat o creștere de 9% între primul și ultimul trimestru al anului 2020.

Singura țară europeană în care prețurile pentru casele de vânzare au fost în scădere a fost Portugalia (-3%).

Țările analizate din America Latină au înregistrat scăderi semnificative ale prețurilor, în special în Ecuador (-43%), Peru și Brazilia (-27%).

Pandemia a influențat interesul cumpărătorilor față de terenurile din statele europene analizate, acestea înregistrând o creștere a prețurilor de până la 24% în Ucraina, 19% în România și 12% în Polonia.

O scădere drastică s-a putut observa în Brazilia, unde prețurile terenurilor au scăzut cu 25%.

- Publicitate -

Netflix domină piața de streaming locală. Cum se clasează competitorii

Românii iubesc Netflix, platforma americană de streaming fiind lider după numărul de abonați în țara noastră, cu o cotă...

Aproape 1 milion de persoane cu dizabilități erau înregistrate la finalul anului 2023

La finalul anului 2023 a fost înregistrat un număr de 923.578 persoane, dintre care 98,28% (907.715 persoane) care se...