All the European investment, retail, real estate, office and industry news in English language

-PUBLICITATE-

Cum a evoluat piața cărții în 2020. România, printre cele mai afectate piețe

O analiză asupra pieței europene a cărții arată că până la sfârșitul lunii octombrie, vânzările au scăzut cu 10% în România, țara noastră fiind printre cele mai afectate piețe.

O scădere mult mai mică au înregistrat Franța, cu minus 4% față de 2019 și Letonia, cu minus 6%.

Decalajul a fost aproape complet acoperit în Italia, printr-o intervenție consistentă a statului, care a achiziționat masiv pentru bibliotecile publice.

Țările care au înregistrat rezultate bune în a doua jumătate a anului, precum Țările de Jos, Suedia, Norvegia și Finlanda, au rămas constante.

La polul opus sunt țări precum Portugalia (minus 17%), Ungaria (minus 20%).

Sprijinul statului a fost esențial

Șansele sectorului de a se adapta la situație au fost sporite mult prin sprijinul adecvat și direcționat din partea autorităților publice.

Faptul că li s-a permis librăriilor să rămână deschise sau au fost redeschise a stimulat vânzările, dar inițiative specifice – cum ar fi achiziționarea masivă de cărți de către biblioteci din librăriile locale – au fost extrem de utile.

Pe de altă parte, lipsa sprijinului și a înțelegerii din partea guvernelor nu a făcut decât să agraveze situația autorilor, editorilor și librarilor în țările cele mai afectate de criză.

A crescut vânzarea online de carte

În Germania, librăriile clasice au avut pierderi de 8,7%, iar în Austria, vânzările acestora au scăzut cu 12,8% (de aproape trei ori mai mult decât media).

Vânzările prin internet au atins 55-60% din totalul vânzărilor în Polonia; s-au dublat în Letonia, crescând de la 5% la 10%; au crescut cu 50% în Portugalia, ponderea lor mergând de la 8% la 12%.

În general, țările cu o infrastructură de vânzări online mai slabă au avut mai mult de suferit.

Așa cum era de așteptat, vânzările de e-bookuri și audiobookuri au crescut în aproape toate țările participante la sondaj.

De asemenea, și pirateria digitală a cunoscut o creștere îngrijorătoare.

- PUBLICITATE -

TREBUIE SĂ CITEȘTI