Cum a evoluat economia regională a României în ultimii 10 ani. Ce urmează?

În perioada 2010-2019, s-au înregistrat creșteri cumulate ale PIB, peste media naţională în regiunile Nord-Vest (41,9%), Centru (37%) şi Bucureşti-Ilfov (46,9%), arată o analiză a Comisiei de Prognoză.

În acceași perioadă, toate regiunile au înregistrat creșteri de peste 30%, cu excepția Sud-Muntenia (20,9%) şi Vest (27,6%).

În regiunea Vest, stabilizarea creşterii reale la valori uşor mai reduse se datorează nivelului de dezvoltare ridicat comparativ cu celelalte regiuni (PIB pe locuitor s-a situat în anul 2018, în medie cu 28,4% peste celelalte regiuni cu excepţia Bucureşti-Ilfov).

În regiunea Sud-Muntenia dinamica mai redusă comparativ cu celelalte regiuni a fost cauzată de evoluţii nefavorabile în sectorul construcţiilor şi de creşterile relativ reduse din agricultură, informaţii şi comunicaţii.

În restul regiunilor, creşterea reală a PIB a fost una semnificativă, Nord-Est 31,8%, Sud-Est 30,2% şi Sud-Vest Oltenia 30,0%.

Creștere de 4,7% pentru perioada 2021 – 2024, cu un vârf în anul 2023 de 5%

Pe regiuni, Comisia de prognoză estimează că cele mai bune evoluţii ar urma să fie consemnate în Sud – Est, Sud-Muntenia şi Sud-Vest Oltenia, pentru care se estimează un avans al PIB de peste 5%.

Pentru regiunea Sud-Est creşterea reală a PIB se bazează, în principal, pe industrie şi construcţii. Rata şomajului la sfârşitul anului va ajunge la 3,9% în 2023 faţă de 4,2% în anul 2019.

Pentru regiunea Sud Muntenia, evoluţia pozitivă se bazează pe toate sectoarele de activitate, în special pe domeniile construcţii şi servicii.

Regiunea Sud-Vest Oltenia ar urma să crească bazându-se în principal pe industrie şi construcţii. 

O creștere similară este prognozată pentru regiunea Nord-Est, unde se așteapă o creştere reală a PIB în jurul valorii de 5% (2021-2024), bazată în principal pe industrie, construcţii şi servicii. 

Regiunea Vest va înregistra o creştere reală a PIB de peste 4% pe întreg orizontul de prognoză, bazată pe industrie şi construcţii.

În regiunea Centru, creşterea reală prognozată a PIB este de circa 4,9% pe întreaga perioadă vizată. Această tendinţă este susţinută în principal de sectorul industriei şi de cel al serviciilor, urmate de construcţii.

PIB-ul din regiunea Nord – Vest se estimează că va crește cu peste 4% pe întreg orizontul de prognoză, susţinută în principal de industrie şi construcţii.

- publicitate -