Cum a arătat piața imobiliară în primele nouă luni ale anului 2020

Piața de investiții este cel mai puțin afectată de criza sanitară, în timp ce segmentul de birouri, cel mai afectat dintre toate sectoarele imobiliare și aflat în plină transformare, mai așteaptă anul acesta încă 40.000 de noi mp.

Piața de spații industriale beneficiază de cele mai multe oportunități, iar zona rezidențială rămâne cea mai stabilă, arată cel mai nou studiu Crosspoint Real Estate. 

Piața de investiții arată bine

Piața românească de investiții a performat mai bine în primele trei trimestre ale acestui an, decât în întregul an 2019.

Deși, acest lucru se datorează, în principal, amânării celei mai mari tranzacții anunțată pe piață – achiziția portofoliului de birouri al NEPI de către Afi Europe, în valoare de 307 milioane euro, inițiată în 2019 – piața pare să nu fie, încă, afectată de criza sanitară.

Conform raportului de piață realizat de Crosspoint Real Estate, cel puțin până la sfârșitul anului, efectele crizei nu se vor reflecta subsțantial pe piața de investiții imobiliare.

Volumul total al investițiilor, în primele nouă luni din 2020, a fost de peste 738 milioane euro – o creștere de 31%, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Investitorii s-au concentrat, aproape exclusiv, pe proiecte de birouri (93% din volumul total al investițiilor) și au fost activi, mai ales, pe piața din București (85% din volumul total al investițiilor),

Randamentele investiționale și-au păstrat valorile ridicate din perioada anterioară crizei (7% pentru birouri, 6.75% pentru retail și 8% pentru industrial) și, cel mai probabil, nu vor suferi modificări pe termen scurt și mediu. 

Deși clădirile de birouri rămân opțiunea preferată a investitorilor, sectorul trece prin schimbări importante. Există un nivel ridicat de incertitudine cu privire la revenirea acestui segment la nivelul pre-pandemie, având în vedere intenția cât mai multor companii de a alege varianta muncii de acasă pe o perioadă nedeterminată.

Chiar dacă segmentul de retail a fost lovit puternic de criza COVID-19, acesta și-a început revenirea mult mai rapid decât s-a așteptat, iar această capacitate de revenire ar putea să atragă viitori investitori.

De asemenea, criza actuală ar putea marca un punct de cotitură pentru produsele rezidențiale, o clasă de active ce nu a fost, încă, luată în considerare de investitori în România. 

Piața birourilor din București

Stocul actual de clădiri de birouri moderne a ajuns în capitală la peste 3,3 milioane de mp, cu șapte clădiri, care însumează peste 120.000 mp livrate în primele nouă luni și aproximativ 40.000 mp planificați pentru livrare până la sfârșitul anului. 

Puțin peste 160.000 mp de spații de birouri au fost închiriați în București, în primele nouă luni ale anului, o scădere de 40% comparativ cu 2019. În plus, majoritatea contractelor semnate au reprezentat reînnoiri și renegocieri.

Multe companii, în special cele din industria IT&C, principalul generator de cerere de spatii de birouri, încă adoptă munca de acasa și vor continua să o facă, cel puțin, până la sfârșitul anului. Mai mult, unele companii și-au planificat revenirea la birou în prima jumătate a anului viitor. 

Cum arată piața spațiilor industriale

Cu peste 250.000 de spații industriale noi livrate pana în prezent în acest an, se asteaptă ca, până la sfârșitul lui 2020, stocul industrial în România să atingă 5 milioane mp.

Pe fondul crizei COVID-19, piața de spații industriale și logistice a înregistrat o creștere importantă, cu un nivel al cererii cu 50% mai ridicat decât în 2019, de 388.000 mp.

Piața rezidențială din capitală

Numărul total de tranzacții în primele nouă luni ale lui 2020 a avut o scădere de doar 8%, față de aceeasi perioadă a anului precedent.

Similar cu anii anteriori, prețul mediu al unităților rezidențiale noi a înregistrat o creștere de 4%, în primele nouă luni ale anului.

Impactul pandemiei COVID-19 a devenit vizibil în a doua jumătate a anului, când prețurile au consemnat scăderi, prețul mediu/mp ajungand la 1.400 EUR/mp pentru apartamentele noi, în luna septembrie.

În ultimele luni, s-a înregistrat, însă, o apreciere a prețurilor apartamentelor vechi în București, cu o diferență medie de 60 EUR/mp între apartamentele vechi și cele noi.

În comparatie, anul trecut această diferență era de peste 110 EUR/mp.

Acest aspect ar putea fi atribuit faptului că, având în vedere experiența prin care clienții au trecut în timpul crizei financiare din 2008, aceștia abordează cu prudență proiectele aflate în constructie.

În plus, oferta de apartamente vechi de pe piață este mai mare momentan și din cauza scăderii profitabilității pieței chiriilor.

Un alt motiv pentru care clienții se îndreaptă spre locuințe în blocuri vechi este cota de 19% a TVA-ului pentru locuințe noi mai scumpe de 450.000 lei.

Zonele cu cele mai ridicate prețuri rămân cele din centru-nord (Floreasca, Aviatorilor, Primăverii), în timp ce zonele periferice de vest și sud sunt, în continuare, cele mai ieftine.

- Publicitate -

Tazz va fi achiziționat de Wolt, una dintre cele mai mari platforme europeane de livrări

Tazz, una dintre cele mai importante platforme de livrare din România, parte a eMAG, a încheiat un contract privind...

Wolt acquires Romanian local commerce platform Tazz from eMAG

Wolt, the Helsinki-based technology company, has today announced its plan to acquire Tazz, a leading local commerce platform in...