Statisticile italiene indică faptul că exporturile de produse agricole și alimentare la nivel mondial au depășit în anul 2018 cifra de 41 miliarde de euro (+2,5 % față de 2017), încurajând așteptările de realizare a obiectivului de a atinge valoarea de 50 miliarde de euro la sfârșitul deceniului.
Anul 2018 a fost un an excepțional pentru exporturile de vinuri italiene, care a atins un nou record depășind 6,2 miliarde de euro, cu o creștere de 200 milioane față de anul anterior (+3,3%).
Italia este țara europeană cu cel mai mare număr de produse agroalimentare cu denumire de origine și de indicație geografică recunoscute de Uniunea europeană: 823, din care 299 produse DOP, IGP, STG și 524 vinuri DOCG, DOC, IGT. O mărturie în plus a înaltei calități a produselor “Made in Italy”, dar mai ales a legăturii puternice între excelențele agroalimentare italiene și teritoriul de proveniență.
Exporturi masive de produse italiene și în România
În 2018 Italia a fost a șasea țară furnizoare de produse agricole și agroalimentare pentru România, cu o valoare a produselor exportate de 456,8 milioane de euro (dintre care 371 milioane de euro de produse agroalimentare), cu o cotă de piață de 6,8%. Luând în considerare doar țările din Europa Centrală și de Est, ca piață de desfacere a produselor italiene, România e depășită doar de Polonia și Rusia.
România a exportat către Italia, pentru același tip de produse 740 milioane de euro, dintre care produse alimentare și băuturi de 399,5 milioane de euro (în creștere cu 21,8%).
Principalele produse alimentare italiene exportate către România în 2018 au fost:
- legume-fructe (58,7 milioane euro),
- produse alimentare diverse (48,6 milioane de euro),
- dulciuri (37,9 milioane de euro),
- carne și produse din carne (37,8 milioane de euro),
- cafea (34,2 milioane de euro),
- lactate și brânzeturi (29,3 milioane euro),
- conserve vegetale (22,8 milioane de euro),
- produse din pește (21,0 milioane de euro),
- băuturi alcoolice (20,5 milioane de euro),
- paste făinoase (13,5 milioane euro)
- vinuri (13,2 milioane de euro).
Principalele produse exportate de România către Italia în anul 2018 au fost:
- produse vegetale, cereale (188,8 milioane de euro),
- legume-fructe (61,1 milioane de euro),
- carne și preparate din carne (49,1 milioane de euro),
- lactate și brânzeturi (13,5 milioane de euro),
- dulciuri (11 milioane de euro),
- miere (9,8 milioane de euro),
- produse alimentare diverse (7,2 milioane de euro)
- orez (5,7 milioane de euro).
Statisticile au fost prezentate de Biroul de la București al ICE – Agenția pentru Comerț Exterior, care a organizat la Hotel Caro din București cea de-a opta ediție a seriei de evenimente dedicate excelenței eno-gastronomice italiene: „Degusta Italia”. Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul exclusiv al Ambasadei Italiei în România.