degusta italia
Imagini din cadrul evenimentului „Degusta Italia” 2019

Statisticile italiene indică faptul că exporturile de produse agricole și alimentare la nivel mondial au depășit în anul 2018 cifra de 41 miliarde de euro (+2,5 % față de 2017), încurajând așteptările de realizare a obiectivului de a atinge valoarea de 50 miliarde de euro la sfârșitul deceniului.

Anul 2018 a fost un an excepțional pentru exporturile de vinuri italiene, care a atins un nou record depășind 6,2 miliarde de euro, cu o creștere de 200 milioane față de anul anterior (+3,3%).

Italia este țara europeană cu cel mai mare număr de produse agroalimentare cu denumire de origine și de indicație geografică recunoscute de Uniunea europeană: 823, din care 299 produse DOP, IGP, STG și 524 vinuri DOCG, DOC, IGT.  O mărturie în plus a înaltei calități a produselor “Made in Italy”, dar mai ales a legăturii puternice între excelențele agroalimentare italiene și teritoriul de proveniență.

Exporturi masive de produse italiene și în România

În 2018 Italia a fost a șasea țară furnizoare de produse agricole și agroalimentare pentru România, cu o valoare a produselor exportate de 456,8 milioane de euro (dintre care 371 milioane de euro de produse agroalimentare), cu o cotă de piață de 6,8%. Luând în considerare doar țările din Europa Centrală și de Est, ca piață de desfacere a produselor italiene, România e depășită doar de Polonia și Rusia.

România a exportat către Italia, pentru același tip de produse 740 milioane de euro, dintre care produse alimentare și băuturi de 399,5 milioane de euro (în creștere cu 21,8%). 

Principalele produse alimentare italiene exportate către România în 2018 au fost:

  • legume-fructe (58,7 milioane euro),
  • produse alimentare diverse (48,6 milioane de euro),
  • dulciuri (37,9 milioane de euro),
  • carne și produse din carne (37,8 milioane de euro),
  • cafea (34,2 milioane de euro),
  • lactate și brânzeturi (29,3 milioane euro),
  • conserve vegetale (22,8 milioane de euro),
  • produse din pește (21,0 milioane de euro),
  • băuturi alcoolice (20,5 milioane de euro),
  • paste făinoase (13,5 milioane euro)
  • vinuri (13,2 milioane de euro).

Principalele produse exportate de România către Italia în anul 2018 au fost:

  • produse vegetale, cereale (188,8 milioane de euro),
  • legume-fructe (61,1 milioane de euro),
  • carne și preparate din carne (49,1 milioane de euro),
  • lactate și brânzeturi (13,5 milioane de euro),
  • dulciuri (11 milioane de euro),
  • miere (9,8 milioane de euro), 
  • produse alimentare diverse (7,2 milioane de euro)
  • orez (5,7 milioane de euro).

Statisticile au fost prezentate de Biroul de la București al ICE – Agenția pentru Comerț Exterior, care a organizat la Hotel Caro din București cea de-a opta ediție a seriei de evenimente dedicate excelenței eno-gastronomice italiene: „Degusta Italia”. Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul exclusiv al Ambasadei Italiei în România.