Finanțările acordate de instituțiile bancare și nebancare reprezintă o opțiune bună în cazul în care nevoia de bani este moderată, fiind utilă pentru rezolvarea unor situații neprevăzute, investiții sau alte cheltuieli justificate, care nu mai suportă amanare. În ultimii ani au crescut în popularitate împrumuturile – creditele nebancare și creditele de nevoi personale – datorită faptului că oferă rate și dobânzi scăzute, se acordă în condiții permisive și birocrația este minimă.
Fiind un subiect sensibil pentru români, este necesară cunoașterea detaliilor fiecărui tip de finanțare, precum și cântărirea motivelor pentru care este nevoie de împrumut, astfel încât fiecare solicitant să se orienteze către cea mai potrivită formă de împrumut.
Când este cazul pentru accesarea unui credit nebancar sau pentru unul de nevoi personale?
Chiar și pentru împrumuturile cu valori mici, o decizie corectă este cea bazată pe informare în prealabil. Creditele nebancare și cele de nevoi personale necesită mai puțină documentație, însă reprezintă un împrumut, pe care consumatorul trebuie să îl restituie conform contractului de eșalonare. Practic, este extrem de important ca forma de împrumut accesată să se muleze cât mai bine pe necesitatea reală de utilizare a sumei solicitate pentru finanțare.
Astfel, o analiză comparativă a celor două variante reprezintă o modalitate inteligentă de a lua decizia:
- Suma solicitată: valoarea împrumutului, respectiv suma de care este nevoie, determină tipul de finanțare. Trebuie reținut faptul că, pentru sume mici, este mai potrivit un credit rapid, în timp ce, pentru împrumutul unei sume mai mari este recomandat creditul de nevoi personale;
- Valori ale dobânzilor: creditele rapide prezintă avantajul de a fi accesate și acordate mai ușor, însă va fi luat în considerare faptul că dobânzile sunt mai mari, comparativ cu cele calculate pentru creditele de nevoi personale;
- Perioada de rambursare: un alt aspect deosebit de important este și termenul de rambursare impus de instituția către care este transmisă cererea de finanțare. Așadar, pentru creditele rapide, acesta este, de regulă, mai scurt (circa 30 de zile), în timp ce pentru creditele de nevoi personale, acesta va fi de minimum 6 luni;
- Condițiile de eligibilitate: decizia finală de împrumut va fi luată și în funcție de birocrație. În mod evident, condițiile IFN-urilor (instituții financiare nebancare) sunt mai permisive, creând oportunitatea acordării rapide, în situațiile în care consumatorul are urgent nevoie de bani.
De asemenea, se vor analiza cu atenție produsele de finanțare ale băncilor cu cele oferite de IFN-uri: fiecare tip de credit are menționate condițiile de eligibilitate, documentația necesară și detaliile privind rambursarea.
Ce trebuie să știe românii despre cele două forme de finanțare?
Consumatorii ar putea să confunde cele două forme de împrumuturi, dat fiind faptul că ambele se concentrează pe acoperirea unei nevoi financiare moderate, comparativ cu alte tipuri de produse financiare – împrumuturi. Diferențele se referă mai ales la termenul de rambursare, valorile dobânzilor și pragul sumei care poate fi împrumutată. Consumatorul poate să evalueze eventualele riscuri, să se informeze corespunzator despre detalii, precum: adevăratul cost al unui credit rapid sau dobânzile practicate, din surse sigure și specializate în acest domeniu, înainte de a lua decizia finală.
Alegeri bine gândite – care este opțiunea potrivită nevoii de utilizare?
Cel mai important aspect care trebuie înțeles de toate tipurile de consumatori – persoane fizice și juridice – este faptul că fiecare produs financiar se adresează unui grup țintă, anumitor situații în care este nevoie de împrumutul unei sume de bani, iar studierea și înțelegerea acestor aspecte conduc la solicitarea tipului de finanțare potrivit.
Împrumuturile sub forma creditelor personale sunt destinate persoanelor care au nevoie de sume mai mari, acordate pentru perioade mai lungi.
Cât despre împrumuturile rapide, acestea sunt mai mult decât potrivite persoanelor care au nevoie urgent de bani, însa ofertele disponibile pe piață trebuie atent studiate înainte de decizia finală.
Decizia finală în astfel de situații trebuie luată rațional și cu studiu în prealabil. Platforma MrFinance îți pune la dispoziție ghiduri complete despre împrumuturi nebancare, dobânzi, acte necesare și condițiile de eligibilitate, pentru ca tu să iei decizia cea mai corectă și favorabilă pentru tine.