Costul orar cu forța de muncă a crescut cu peste 5%

În trimestrul al doilea din 2019 costul orar al forţei de muncă după numărul zilelor lucrătoare a înregistrat o rată de creştere de 5,70% faţă de trimestrul precedent şi de 12,46% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior.

Faţă de primul trimestrul al anului, costul orar al forţei de muncă după numărul zilelor lucrătoare a crescut în toate activităţile economice.

Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (21,68%), în intermedieri financiare şi asigurări (16,88%) şi în tranzacţii imobiliare (11,43%).

Cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă după numărul zilelor lucrătoare au avut loc în construcţii (2,05%), în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,89%) şi în informaţii şi comunicaţii (2,98%).

Faţă de trimestrul anterior, creşterea componentei cheltuielilor salariale cu forţa de muncă a fost de 5,66%, iar cea a cheltuielilor non-salariale de 7,25%.

Trimestrul II 2019 comparativ cu trimestrul II 2018

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice.

Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă după numărul zilelor lucrătoare s-au regăsit în activităţile de învăţământ (21,81%), ca efect al aplicării prevederilor legale, respectiv în construcţii (18,28%) şi în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (17,78%).

Creşterile cele mai mici ale costului orar al forţei de muncă după numărul zilelor lucrătoare s-au înregistrat în informaţii şi comunicaţii (6,67%), în industria extractivă (7,48%), în sănătate şi asistenţă socială (8,09%) şi în intermedieri financiare şi asigurări (8,47%).

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent pentru componenta cheltuielilor salariale cu forţa de muncă a fost de 12,51%, iar pentru componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 10,87%.

- Publicitate -

Brandul românesc 5 to go urcă pe locul 7 în topul european al cafenelelor

Brandul românesc 5 to go, care a depășit recent borna de 600 de locații deschise, urcă pe locul 7...

Mai bine de jumătate din angajații la stat au vârsta cuprinsă între 45 și 65 ani

În sectorul public, majoritatea persoanelor sunt de vârstă mai înaintată, 54% dintre persoanele din categoria de vârstă 46-55 ani...