Costul de producție al berii a crescut cu peste 60% în ultimii doi ani

Costul materiilor prime necesare pentru producția, ambalarea și transportul berii a crescut cu 62% în ultimii doi ani, potrivit primului Indice al berii realizat de platforma eToro.

Indicele berii se bazează pe prețurile curente la vedere ale unui coș de șase mărfuri necesare pentru producerea și vânzarea berii – grâu, orz, orez, malț, aluminiu (pentru cutii) și combustibil (pentru transport și agricultură).

Rata de creștere a prețurilor depășește creșterea de 17.3% a inflației din România în aceeași perioadă. Astfel, este posibil să mai apară unele probleme de preț pentru consumatorii de bere, deoarece producătorii caută modalități de compensare a costurilor.

În România, potrivit INS, creșterea prețurilor la bere a fost mai moderată. În iulie 2021 prețul berii a crescut cu 2,54% față de iulie 2020 și cu încă 8,02% în iulie 2022 față de luna iulie a anului trecut.

Combustibilul a înregistrat cea mai mare creștere de preț dintre toate articolele luate în calcul pentru indicele berii, costul său sărind cu 138%.

Costurile orzului și ale malțului au crescut vertiginos, cu 104%, respectiv, 87% în aceeași perioadă, tot în mare parte datorită perturbărilor cauzate de război, Rusia și Ucraina furnizând în jur de 30% din exporturile mondiale de orz.

Orezul este singurul produs de bază din Indicele berii al cărui preț a scăzut în ultimii doi ani, cu 1% de la jumătatea lunii august 2020.

CITEȘTE ȘI: Piața berii din România, nivel record de 4,6 miliarde lei în 2021

- Publicitate -

Aproape de 200.000 de investitori pe piața de capital din România

Numărul investitorilor pe piața de capital autohtonă a continuat să crească și a ajuns la 191.743 la finalul primului...

TAROM vinde bilete de avion la prețuri speciale, începând de la 125 euro

În perioada 14-16 iunie 2024 compania aeriană TAROM dă startul unei oferte cu tarife începând de la 125 euro...